fredag 20 november 2015

Anledningen till den industriella revolutionen.

Den industriella revolutionen  har spelat stor roll för hur samhället såg ut idag men vad var det egentligen som gjorde att den startade?

Det första som hände var egentligen att jordbruket blev effektivare. Man slog ihop alla böndernas ”tegar” till stora bitar jord vilket gjorde det lättare för bönderna. Man kom även på att man inte behövde låta jorden vila ett år lite då och då. Istället började man odla olika sorters grödor som tog och tillförde olika saker till jorden.
Godsägarna köpte upp all mark de kunde få tag på, det gjorde de eftersom att jorden gav mer grödor efter skiftet, där fanns det en möjlighet att tjäna pengar.
Detta gjorde att småbönderna gick i konkurs. Vad gjorde då alla arbetslösa bönder? Jag kommer till det.
De stora godsägarna började satsa på att föda upp får eftersom att det var en eftertraktad råvara som man kunde tjäna mycket pengar på. Det var alltså på det sättet dessa rika bönder fick råd att köpa all mark.
Under denna tid kom man på att ånga kan driva maskiner. Detta var startskottet för en rad olika uppfinningar som i sin tur var det som skapade industrierna. Eftersom att dessa ångmaskiner drevs på kol ökade kolindustrin någonting enormt.
Exempel på sådana uppfinningar är ”spinning Jenny” som gjorde många arbetslösa. Eftersom att många levde på att väva blev de flesta av dessa människor arbetslösa. ”Spinning Jenny” var en maskin som kunde väva åtta trådar samtidigt när dess icke-ångdrivan föregångare bara kunde väva en.

 Men industrierna krävde arbetare, vem var det då som arbetade i dessa stora fabriker? Nu kommer de arbetslösa bönderna in i bilden igen, de skulle förstås börja arbeta i fabrikerna. De hade urdålig lön och usla arbetstider, men det var bättre än ingenting. Anledningen till att det var så dålig lön i fabrikerna var inte att det gick dåligt för dem. Det var så att de som ägde fabrikerna tjänade stora pengar medan arbetarna levde på svältlöner. Det är helt enkelt så det fungerar, om någon ska kunna vara rik kommer det automatiskt finnas några mycket fattiga människor. Det var många människor som redan var rika som satsade mycket pengar på industrialiseringen och på så sett blev ännu rikare.

Industrin gjorde alltså allt som allt att det fanns mycket fler jobb men till sämre löner. De rika blev ännu rikare och de fattiga blev i och med det ännu fattigare. 

tisdag 17 november 2015

Platser att förändra

Matsalen är en plats som jag personligen tycker är mycket tråkig, för att göra den lite bättre tänker jag att man borde lägga till lite växter kring den, t.e.x några buskar eller lite klätterväxter hade gjort det hela mycket bättre.
Detta kommer att göra folk bättre till mods eftersom att de flesta människor, utan att märka det, mår mycket bättre av växter. Matsalen har visserligen lite bra saker med sitt utseende, exempelvis är det bra att de har valt två olika sorters tegel istället för bara en. De kunde visserligen ha valt lite roligare färg på den nedre delen av tegelväggen istället för grått.

Från det negativa till det positiva. Här ser vi en bild av ett av växthusen på skolan, jag tycker att det är mycket bra att det finns så många av dem på skolan, jag hade dock tyckt att de kunde användas lite mer än vad de gör. Det finns gott om växtlighet på den här platsen och på resten av skolan, förutom just vid matsalen.

Magnetlaboration - elektromagnet

Syfte
Meningen med laborationen är att förstå hur en elektromagnet fungerar och hur man skapar en egen.

Hypotes
Jag tror att magneten kommer att bli ganska svag.

Material
Lite isolerad koppartråd, en järnspik, ett batteri och ett gem.

Utförande
Vi lindar koppartråden cirka sextio varv kring spiken och kopplar sedan trådens två ändar till batteriets plus- och minuspol 

Resultat
Gemet dras med mycket svag kraft till spiken.

Slutsats
Jag tror att desto starkare batteriet är desto starkare blir magneten.

Magnetlaboration - magnetfält

Syfte
Syftet med denna laboration är att förstå hur ett magnetfält ser ut.

Hypotes
Min hypotes är att magnetfältet kommer att se ut som denna bild: 














Material
Järnfilsspån, en plastficka, ett papper och en magnet förstås.

Utförande
Vi lägger först magneten på pappret och skissar upp hur vi tror att magnetfältet kommer att se ut kring magneten. Efter det placeras plastfickan ovanpå magneten och strör järnfilsspånen ovanpå det hela. 

Resultat
Magnetfältet så gut på det här sättet:

Slutsats
Mi slutsats är att magnetfältet ser ut på samma sätt som ovan, om järnfilsspånen varit magnetiska undrar om resultatet blivit annorlunda.

onsdag 11 november 2015

Koffer

In meinem Koffer habe ich drei Hüte, ein Küchenhut, ein teuer Hut und ein magisch Hut. Ich möchte mein gepunktet Ofenhandschuh in die Küche so ich nehme es. Deutschland ist sehr regnerisch und kühl so ich nehme die Stiefel, die Jacke, der Regenschirm und ein langer Schal.

söndag 8 november 2015

Tvätt

1. Intervjupersonerna hade gemensamt att de alla sa att de åtminstone någon gång tvättar hemma. Två av intervju-personerna tvättar i genomsnitt en tvätt om dagen, den tredje, som levde ensam, tvättade bara två gånger i veckan. En av personerna svarade: för att vara mer miljövänlig ska man tvätta med så mycket kläder i tvättmaskinen.

2. Intervjuperson 3. - en person på 35 år svarade att hen inte visste vad de två sista symbolerna betydde. Detta tycker jag är lite negativt eftersom att det är väldigt bra att följa tvättråden om man vill att kläderna ska hålla så länge som möjligt. Desto längre kläderna håller, desto bättre. Både ur miljö och ekonomi synpunkt är det ju bra att inte behöva köpa nya kläder allt för ofta.

3. Intervju person 1. svarade på tredje frågan att hen tvättade två gånger i veckan. Jag är inte riktigt säker på att man hinner tvätta alla kläderna på de två gångerna.

4. Jag ser en likhet mellan person 1 och 3 på så sätt att båda två tvättade i genomsnitt en gång per dag, medan nummer 2 bara tvättade två gånger i veckan. Jag tror att detta beror på att 1 och 2 båda (som jag gissar beroende på tvätt mängden) har familj vilket inte den tredje verkar.

5. Av de tre intervjuerna och hemkunskapsboken har jag nu sammanställt mina bästa tvättips.
Hälsan kanske är det man tänker på minst när det gäller tvätt, därför tänker jag börja med den. Ur hällsosynpunkt har jag kommit fram till det att man ska använda tvättmedel som inte är ovänligt för huden eftersom att man kan få en allergisk reaktion om man är överkänslig.
Då går vi vidare till ekonomin; för att tvätta så ekonomiskt som möjligt skall man kanske inte bara försöka använda så billigt diskmedel som möjligt (eftersom att det oftast inte är jättebra för miljön). Istället skall man tänka på att tvätta mycket tvätt åt gången, detta är bra eftersom att vattenräkningen blir lägre (om man bor i villa). Att köra maskinerna så fulla som möjligt är också bra eftersom att det är miljövänligt, tillexempel, det kan gå åt lika mycket vatten till 20 plagg som till 3, det beror helt enkelt på hur fulla maskiner man kör.


6. Jag upplevde det mycket intressant att intervjua dessa tre personer. Man lärde sig mycket genom att sammanställa alla de bästa råden de hade. Jag tyckte dock att det var lite svårt att hitta folk till intervjuerna, särskilt om man är blyg.

fredag 23 oktober 2015

Uppgift - Napoleon

1. Därför att en ståtlig vit häst är ganska mycket mer imponerande än en liten grå åsna och konstnären ville ju att den store härskaren skulle se ståtlig ut. Som en symbol för deras land. Detta är ett exempel på förfining, vilket förstås inte bara förekom i Frankrike utan även i andra länder.

2. Det kan förstås finnas annat i bilden som inte stämmer med verkligheten. tillexempel tror jag inte att det stod ”BONAPARTE”(Napoleons efternamn)  inristat i en av stenarna på bärget.

3. Napoleon hade förmodligen flikat in lite till konstnären om hur han ville avbildas. H an ville ju förstås skryta lite för de andra ledarna i världen, därför lät han avbilda sig så ståtlig som möjligt.


4. Historierna kan nog inte lära sig någonting om hur Napoleon verkligen var, men en sak de nog kunde uppfatta är att han förmodligen ville att andra skulle se honom som ståtlig. 

Statisk elektricitet

Uppgift 
Vi ska dra en ballong genom håret och sedan granska vad som sker.

Syfte 
Syftet är att förstå lite hur statisk elektricitet fungerar.

Material 
En röd ballong, några bitar silkespapper och lite aluminiumfolie.

Utförande
Vi ska som tidigare nämnt dra en ballong genom håret och sedan granska vad som sker.

Hypotes
Jag tror att aluminiumfoliet och silkespappret skulle flyga upp till ballongen, desto mer elektricitet desto snabbare.


Resultat
Vi kom fram till att hypotesen stämde, foliet och pappret flög upp till ballongen. Pappret flög lite långsammare eftersom att det var större och hade mer luftmotstånd.

Slutsats 
Min slutsats av denna laboration är att det bildas statisk elektricitet när man drar ballongen genom håret. Anledningen till detta skulle jag av mina kunskaper om elektricitet säga är att elektronerna från mitt hår ”hoppar” över till ballongen. Detta sker eftersom att ballongen och håret är olika laddade, alla elektroner vill bli lika laddade, detta gör att elektronerna från håret vandrar över till ballongen. Eftersom att elektronerna vill fortsätta vandra, drar ballongen till sig saker och tin, där elektronerna kan hoppa av.

Labbraport - batterier

Uppgift 
Uppgiften var att att koppla ihop ett batteri och en lampa så att lampan lyste.

Syfte 
Vi ska utföra denna laboration för att ta reda på hur ett batteri fungerar och för att förstå hur det fungerar när man ska koppla ihop batterier till andra elektriska prylar.

Material 
Ett 1,5-volts-batteri, en kopparledning och en väldigt liten glödlampa

Utförande
Vi ska koppla lampan till batteriet såhär:
















Hypotes
Min hypotes är att det skulle vara lite komplicerat men inte allt för svårt att koppla lampan så att den lyste. Och att vi skulle bli tvungna att koppla sladden till båda av batteriets poler och även förstås till lampan.

Resultat
Vi kom fram till att hypotesen stämde och att man behövde koppla lampan och batteriets två poler med samma sladd. Det var dock inte helt uppenbart hur man skulle göra.

Slutsats 

Min slutsats är att strömmen måste kunna strömma in i lampan men sedan fortsätta tillbaka in i batteriet, annars går inte kretsen ihop.

tisdag 20 oktober 2015

Halloween

Högtiden halloween är från början ingen svensk högtid. Vi har haft andra högtider som liknat denna men innan halloween invandrade från USA har vi inte haft den. Högtiden Halloween kommer som jag tidigare nämnde från USA där man har haft den väldigt länge.  Men hur började denna högtid?
För att ta reda på det får man gå ännu lite längre tillbaka då högtiden invandrade från Irland till USA. I Irland tände man (likt Valborg i Sverige) en stor brasa. Denna brasa trodde man skulle skrämma bort de oroliga själar som under denna natt vaknade till liv.

måndag 19 oktober 2015

Reflektion träning och kondition

1. Jag tycker att jag har nått mitt mål mer än väl. Så här gick det till:
För sex veckor sedan satte jag ett mål; att springa Gunnesborundan på förhoppningsvis arton minuter. Om jag ska vara helt ärlig så hade jag faktiskt ingen klar bild av vad min metod var, men den verkade ha fungerat eftersom att jag jag lyckades sänka min tid med fyra minuter och trettiofem sekunder. Detta genom att springa Gunnesborundan fyra gånger under den här 6-veckors-tiden. Detta var en metod som passade mig utmärkt, eftersom att jag inte behövde träna så värst mycket, men ändå lyckades uppnå ett enligt mig ganska så bra resultat.

2. Jag upplever att jag har fått lite bättre kondition under de senaste veckorna, jag blir inte trött lika snabbt och jag orkar mer, framförallt på träningarna.

3. Min träning utanför skolan under de senaste 6 veckorna har utgjorts av två träningstillfällen i veckan, en timme badminton och en timme parkour. Framför allt på badmintonträningarna har vi tränat mycket kondition.

4. Jag tyckte inte om att skriva träningsdagbok, det var väldigt tråkigt och jag tycker inte att det gav någonting. Jag kände att det var lite meningslöst slöseri med tid, eftersom att jag inte kunde koncentrera mig på mina träningar, min koncentration gick istället till att försöka komma ihåg allt vi gjorde på träningen, det var inte bra. Jag tror däremot givetvis att träningsdagbok kan fungera för andra människor, fördelarna med det är ju att man får bättre översikt över sin träning.

5. Jag har under dessa veckor inte förändrat min egen träning, förutom att jag kanske orkade med mer på konditionsträningar. Jag tror att det är för att jag inte vill att träningen i skolan ska påverka hur jag tränar hemma. Jag vill ju inte bli sämre på att träna hemma för att jag tränar mer i skolan.

6. Det finns många fördelar i vardagen av att ha bra kondition och vara vältränad, man slipper bli andfådd av att gå i trappor. Om man är vältränad och har bra kondition gör det att det blir lättare att fortsätta träna. Träningen leder till att man får bättre hälsa, bättre hälsa leder till att man blir mindre sjuk, för om man blir sjuk så kan man hamna efter med skolarbete. Alltså, det finns fler fördelar än vad man tror med att ha bra kondition.

7. Jag tror att jag delvis kommer att fortsätta med konditionsträningen, men dock inte mer än vad jag gjorde innan jag började springa Gunnesborundan. Jag tycker nämligen att den träning som jag redan tränar på fritiden är precis lagom för mig, varken mer eller mindre. Så på det sättet kommer min konditionsträning fortsätta lite grand.

8. Arbetsområdet i helhet tycker jag har funkat ganska så bra. Eftersom att det är för jobbigt att springa eller orientera varje dag så passade det bra att spela någon inomhuslagspel lite emellanåt så att man fick en chans att vila upp sig lita grand. Konditionsträningen på Gunnesborundan fungerade bra att träna konditionen på innan man slutligen skulle orientera ute i skogen, man kan kalla det en väldigt användbar förberedelse.
Skillnaden var att när man var ute i skogen så fick man stanna lite mer för att leta kontroller, när man sprang Gunnesborundan var det bara att springa allt vad man kunde (och kanske spara lite mer på konditionen).
Jag tycker att detta arbetsområdet har varit givande både om man ser till den fysiska konditionen och när man tänker på tekniken när man tränar.

måndag 12 oktober 2015

Koloni

Det jag skulle säga krävs för att t.ex en koloni ska få bli ett eget land är att man för det första bör ha en egen regering, för det andra måste ju landet klara av att sköta saker som sjukvård och skola på egen hand. Om man inte klarar av det så skulle det inte vara så många som ville bo i landet, och det skulle lada till att befolkningen minskade. Vilket på lång sikt skulle leda till att landet försvann helt och hållet.
Den tredje saken är ju att man borde ha en folkomröstning i detta område innan man handlar, om majoriteten är för att man ska bli ett eget land, ja då är det bara de andra faktorerna ovan som ska fungera för att ett nytt land ska få skapas.
Folk i världen är uppenbarligen inte helt enade om vad som ska till för att  ett land ska bli självständigt, detta är en slutsats jag drar eftersom att dessa självständighetsförklaringar inte ofta sker utan konflikter och kanske till och med krig.
Skåne hade tillexempel inte kunnat bli ett eget land utan de faktorer jag skrivit upp ovan.

måndag 5 oktober 2015

Hållbar utveckling

1. Jag är delvis bered på att minska min konsumtion för att öka det globala ansvaret. Men inte helt. Jag tror egentligen att de flesta svenskar skulle svara på detta sättet, och att de flesta är beredda att minska sin konsumtion delvis, men inte till så stor del att de ska behöva ändra på sina vanor. Men om man nu ska tänka globalt så är det väll lika bra att minska sin konsumtion så mycket man är beredd

2. För att minska min konsumtion av olika typer av varor kan man ju för det första skippa köttet, eftersom att det är det som kräver mest resurser. Men jag personligen skulle nog kunna minska konsumtionen av importerad mat, och istället äta mer potatis.

3. För mig är det nog svårast att minska konsumtionen av fisk eftersom att det är någonting som jag äter väldigt ofta.

4. Vilken typ av konsumtion som kommer att öka mest i framtiden är ju ganska svårt att säga. Det beror ju för det första på hur långt fram i framtiden man menar. Jag skulle säga att konsumtionen av fisk kommer att öka i framtiden, vilket inte är så jättebra eftersom att haven redan är hårt belastade. Ännu längre fram i tiden kommer vi förmodligen att äta mycket insekter, eftersom att det är dom som kräver minst resurser för att föda upp, insekter och grönsaker.

5. Om jag skulle minska mitt ekologiska fotavtryck ännu mer så skulle jag i första hand inte äta mer än jag orkar äta, ungefär som att äta sig spyfärdig, det skulle vara ett onödigt sätt att öka sitt fotavtryck. För det andra så kan jag äta mindre fisk, för att minska belastningen på havet.

6. Jag är ingen person som är lättpåverkad av reklam, därför har jag inte så många tips för att stå emot reklam, förutom att man kan tänka att man redan har det bra, utan alla de där sakerna som reklamen försöker lura på oss.

7. Ett sätt att minska mängden hushållssopor är att sluta slänga ätbar mat...

tisdag 29 september 2015

torsdag 24 september 2015

Mitt digitala liv

1. Jag använder mig vanligt vis under en dag Gleerups digitala läroverktyg och Gunnesbo 01, för att göra skolarbete. Ofta även youtube.

2. Jag ser ganska ofta filmer på youtube, jag söker ofta även efter information på nätet, i första hand till mina skolarbeten. Men även till sådant som jag gör på fritiden, till exempel letar efter information om böcker jag har läst eller liknande. Spelar även datorspel lite då och då.

3. Min produktivitet på internett består mest av videos jag lägger upp på youtube och sådant, jag gillar att folk ser vad jag har åstadkommit, just när det gäller sådant. Jag lägger i princip aldrig upp några snabba bilder på sociala medier. Jag gilla inte att göra sådana saker halvdant. Om jag skulle lägga upp en film arbetar jag första i några dagar med den.

4. De medier och sådant som jag använder är oftast till hjälp för mig, men om jag upptäcker att jag inte får så många visningar på youtube så är det ju lite tråkigt, det kan bli ett litet stressmoment för mig.

5. Om man bortser från att jag använder datorn i skolan så blir det väll ungefär 2-3 timmar per dag, kanska lite mer på helgerna om man ser någon film eller så. Jag tycker att det är ganska lagom, även om det förstås hade varit mindre.

6. Mina föräldrar har fortfarande väldigt svårt att förstå att våra läroböcker är digitala, och de frågar hela tiden "Har du med dig dina böcker hem nu". Annars tycker de väll att jag använder mina digitala verktyg ganska så bra.

7. Jag skulle vilja slippa de digitala medierna lite bättre, de lurar en ständigt och man bara rycks med i den digitala världen, dessvärre.

måndag 21 september 2015

Matteläxa 22 september

Du ska bilda ett fyrsiffrigt tal av de fyra siffrorna nedan, där du placerar siffrorna i ordning från den högsta till den lägsta. Samma fyra siffror ska du sedan ordna från den lägsta till den högsta så att du får ett nytt fyrsiffrigt tal. Hur stor är skillnaden (differensen) mellan de två fyrsiffriga tal du fått 
fram?


A) 3726
7632 - 2367 = 5265

B) 4726
7642 - 2467 = 5175

C) 8082
8820 - 2088 = 6732

D) 8182
8821 - 1288 = 7533

E) 8 192

9821 - 1289 = 8532

BOKCIRKEL - sammanfattare

Ida kommer och hälsar på Sandor.
Sista stycket börjar mitt i en fest i den lilla hålan där Sandor bor, båda huvudpersonerna är där. Senare i kapitlet Sandor tar med Ida till sin skola där.

Eftersom att jag är den siste att sammanfatta så har jag valt att mest sammanfatta slutet av boken.
Boken avslutas på ett ganska så romantiskt sätt; Sandor och Ida kysser varandra.

torsdag 17 september 2015

Persongranskare

Jag har valt att granska Ida, mest för att hon inte har blivit granskad än. Ida bor i en lägenhet i Stockholm med sin mamma som är ganska deprimerad - nu igen. Hon är extremt populär bland sina vänner, hon har dock tröttnat på att vara populär.
Av föregående kapitel att döma verkar det som om hennes dröm är att vara bo i Norrland och vara en ridtjej. 

onsdag 2 september 2015

Bokcirkel

Del 2 - Sammankopplare

Jag skulle säga att man kan sammankoppla delar av "Sandor / Ida" med de flestas verkliga liv.
De flesta människor har väll någon gång utgett sig för att vara någon de inte är; antingen på internett eller i verkliga livet. Man kanske känner att "Urs, vad tråkig jag är" och därför utger man sig för att vara någon man inte är.

GRODTERROR SKAKAR TRAFIKEN

 Den andra söndagen i september gick en man i 16 till 18 års åldern på bussen till Göteborg. Mannen ska i handen ha hållit en väska som han sedan öppnat och slängt in i bussen. Väskan visade sig innehålla en hundratal grodor. Busschauffören tappade kontrollen över bussen och kraschade i ett litet kafé i närheten. En person omkom och två fördes till sjukhus med allvarliga skador.

– Jag har aldrig sett något liknande, vem kan väll tänkas använda grodor i ett terrordåd, detta säger Olof Nihlsson polischef i Göteborg. På bussen från Ytterby till Göteborg hände någonting som polisen aldrig tidigare sett, en terrorist använde grodor i ett terrordåd.
vid halvsju tiden igår kraschade den okontrollerade bussen in i skyltfönstret till Maggans café som på söndagar har kvälls öppet. Caféet ska vid den här tidpunkten ha varit folktomt och ingen ska ha kommit till skada.
– Detta är det mest fruktansvärda som någonsin hänt mig, nu har jag fått ägna hela natten åt att skrämma bort grodor från caféet, detta säger 
Margareta Axelson ägare av Maggans
 café.

tisdag 25 augusti 2015

Träningsdagbok

Måndagen den 24 augusti,
Idag har jag sprungit Gunnesborundan
tid: 19,40 min

Nästa gång tänker jag försöka satsa på att springa gunnesborundan på under 19 m (förhoppningsvis 18).
Metod för att uppnå mål: Träna aktivt i skolan och på mina badminton- och parkourträningar.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Söndagen den 30 augusti
Idag har jag tränat badminton i en timme, vi övade på hur man skulle hålla racket på rätt sätt, och vi övade även rörelse på plan, rörelse på plan tränade vi på eftersom att rörelse är viktigt i badminton. Genom att springa fram och tillbaka på plan övade vi på att röra oss på plan.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Tisdagen den 1 september
Idag har jag tränat parkour i en timme. Idag övade vi på att använda "bars" (stänger) för att utöva sporten. Första övningen var att svinga sig i den vågräta stången för att få mer kraft framåt anledningen till att man vill få mer kraft framåt är att det är det som är grundförutsättningarna inom parkour - att behålla farten. För att bli bättre på "bar-övningarna" är det enda sättet att fortsätta träna på det ett bra tag - vilket jag förmodligen kommer att göra på träningarna framöver.

Denna veckan blev det bara ett träningstillfälle (bortsett från de på idrotten i skolan) detta på grund av att badmintonträningen var inställd.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Tisdagen den 29 september
Idag har jag tränat dans i skolan. Det gick ut på att genom att testa sig fram, komponera ihop en egen dans till en viss låt. Gruppen lyckades komma på några olika danssteg att sätta samman till en hel dans, dansen är dock inte halt komplett ännu.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Måndagen den 5 oktober
Idag har vi färdigställt dansen i skolan, och vi visade även upp den för de andra i gruppen. Dansvisningen gick ganska bra eftersom att vi i gruppen var samspelta. Någonting jag kunde ha gjort bättre är att komma ihåg mer vilket steg som kom när.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Tisdagen den 6 oktober
Parkour träning idag igen. Vi tränade på lite av varje idag, dels lite lazy, som för er som inte vet det går ut på att hoppa över exempelvis en mur och ta i med ena handen ovanpå muren och sedan svinga sig över med innerbenet på nästan samma gång som överbenet, men bara nästan. Detta hopp gick bra eftersom att det är någonting jag har övat på ganska så länge, så rörelsen redan sitter där.
Efter det tränade vi på side flip, det är en slags volt som man slår på sidan istället för framåt eller bakåt. Det låter kanske lite konstigt, men den går ut på att med hjälp av armen komma runt. Armen ger nämligen en väldig kraft när man svingar den uppifrån och ner. Denna övning är ganska så mycket svårare, eftersom att man måste komma runt ett helt varv om den ska fungera utomhus, därför övade vi inomhus med en madrass, detta bygger inte på styrka utan enbart på teknik.Och för att få in den så är det enda man behöver göra att öva, öva, öva, vilket jag tänker fortsätta göra tills hoppet sitter.

måndag 24 augusti 2015

FakeBook







Roger’s page


The story of my life

I was born February 2 2000 in the Buckingham palace.
Wen I was 3 years old i suddenly was adopted away to a very rich american family. I grew upp in a very expensive and enormous mansion.  My father was on that time vice president of the United States, now he has gone back from the politics. My mother was and is now a famous writer, she actually won the Nobel price ones, but thats not the biggest price she has won.
I have no brothers or sisters, that is nice.


My awesome friends

Because i am so rich, I of course have a lot of friends, they are rich too, but not as rich as me. My 
best friend Leo Armweak was the first man on Mars, That's of course a secret, if everybody would new it he would be very famous, but he don't want to be famous. At next week he has promise me to fly in he's spaceship it will be vary fun. I have a lot of other friends to, but it would take too long time to tell you about them. Good bye, now i have to call one of my hundeds of friends.



A real awesome party!

The last new years eve I was celebrated the new year with a big party at the mansion we sang a lot of songs - the classics ones and some new ones. The new songs were written by my friend, Dave Presley, hes real good at singing and playing the guitar. In the evening of the night i the guests start go home. The party was planed to go on in a few more hours. Than I got an awesome idea - fireworks!
Just one minut after I got the idea the fireworks start to fly around, and "BOOOM!" and all of the guests came back to the party. It was real AWESOME!


Popular stuff

Du you ever wonder whats popular right now; like "what clothes would i were. I now. First of all, do not were clothes from the stone age, and i mean it; to were a wolf-fur is real out.
Point two: Always put on a thick layer makeupp on your face, than people will think you are very fancy, and perhaps they will not even recognize you. Remember, you don't want people to recognize you it's only embarrassing.
To look rich and popular in other peoples eyes, you would change clouts at least one time every half hour.
Now: what's popular at real: just were the same clouts and makeupp as everybody else, i promise, it's  the very best way to fit in.

onsdag 3 juni 2015

Klimatzooner

a. Arktisklimat, kallt och rått, finns enbart i Norge, Ryssland och lite i Finnland
b. Kustklimat, hög luftfuktighet och inte så stora temperaturskillnader finns till större delen i västra Europa.
c. Inlandsklimat, lite kallare än kustklimat, finns i större delen av östra Europa och lite i södra.
d. Medelhavsklimat, ganska varmt på sommaren, regnig på vintern, finns runt medelhavet.
e. Bergsklimat, ganska kallt, inga träd kan inte växa där eftersom att det är ovanför trädgränsen. Finns i norden och i Sydeuropa.
f. Tropiskt regnskogsklimat, varmt och fuktigt klimat där det växer regnskogar, finns runt ekvatorn, väldigt dålig odlingsmark
g. Savannklimat, slättområde i den tropiska zonen, finns nära ekvatorn, där växer mest högt gräs och enstaka träd.
h. Stäppklimat, som savann men nästan helt utan buskar och träd, där växer nästan bara gräs.
i. Ökenklimat, finns  runt jordens vändkretsarna, torrt och varmt som bara den där nästan inga djur kan leva.
j. Subtropiskt klimat, finns nära det tropiska klimatet, det är väldigt varmt, liknar lite tropiskt klimat men utan all regnskog.
k. Tundraklimat, kallt som bara den, på tundra kan nästan ingenting växa eftersom att marken är frusen
l. Tundra med evig snö, som tundra men ännu lite kallare där ännu mindre kan växa eftersom att det finns snö som ligger över marken året om.

tisdag 2 juni 2015

Fotouppgift

Jag har blivit färdig med två av uppgifterna, vända på ansiktet och förändra i datorn. här är bilderna:

Ändra bild i datorn
Den här bilden har jag (som ni kanske lagt märke till) ändrat lite i datorn. För att ändra bilen använde jag programmet GIMP som är ett fotoredigeringsprogram.
Jag började med att markera munnen för att sedan förstora den. Detsamma gjorde jag med ögonen. Efter det jämnade jag bara till färgskillnaderna kring ögonen och munnen
Den här bilden har jag gjort på samma sett som ovan.
Symmetriskt ansikte
Det kanske inte märks så mycket men det är ändå någonting som inte stämmer, på denna bild har jag vänt en av ansiktshalvorna så att ansiktet blir helt symmetriskt, menniskor är alltså inte helt symmetriska.












Fota nära
Detta är en liten tusensköna i gräsmattan, uppgiften var att fotografera nära.

söndag 31 maj 2015

Australienuppgift - kartövning

1. Det är tydligt att att de flesta människor i Australien är bosatta där det finns mest växter och inte i öknarna, alla de största städerna i Australien är belägna där det finns växtlighet. den största delen av befolkningen är bosatta vid kusterna, vilket förmodligen beror på att det är där det finns mest vegetation och på så sätt bäst levnadsvillkor.

2. I Europa finns de olika vegetationszonerna
a. tundra - kallt och fruset där nästan ingenting kan växa,
b. kalfjäll, ett fjäll som är ovanför trädgränsen, det är för högt beläget för att träden ska kunna växa där alltså är marken kal.
c. barrskog, skog med enbart eller nästan enbart barrträd
d. blandskog, skog med både löv- och barrträd
e. lövskog, en skog med enbart eller nästan enbart lövträd
f. medelhavsvegetation, Torrt och varmt, bra för att odla växter som kräver mycket värme.
g. grässtäpp, ganska likt savannklimat men lite mindre torrt.

3. Europas klimatzoner är 
a. Arktisklimat, kallt och rått, finns enbart i Norge, Ryssland och lite i Finnland
b. Kustklimat, hög luftfuktighet och inte så stora temperaturskilnader finns till större delen i västra Europa.
c. Inlandsklimat, lite kallare än kustklimat, finns i större delen av östra Europa och lite i södra.
d. Medelhavsklimat, ganska varmt på sommaren, regnig på vintern, finns runt medelhavet.
e. Bergsklimat, ganska kallt, inga träd kan inte växa där eftersom att det är ovanför trädgränsen. Finns i norden och i Sydeuropa.

Genom att jämföra kartorna med befolkning och klimat kom jag fram till att folk inte väljer att bosätta sig i bergsklimat och att de mest tätbefolkade ställena är inlandsklimatet och kustklimat.

5. Nästan inga städer ligger där det regnar som mest men att det däremot fortfarande inte är så glesbefolkat, detta beror förmodligen på att jorden är mycket bördig där och att det bor mycket bönder där, men bönderna bor inte så tätt.

6. I Australien ligger nästan alla städer vid kusterna, i Europa däremot bor de flesta nära kusterna men ändå en bit in mot fastlandet. Anledningen till att De flesta i Australien bor kring kusterna är att en stor del av Australiens mitt är täckt av öken, vilket inte är fallet i Europa.

fredag 29 maj 2015

Applikation - Hogwarts logga

Idé
Först när jag skulle komma på vad jag skulle komma på vad jag ville sy tänkte jag att jag skulle sy en applikation. Sedan kom jag på att en applikation kanske var lite väl lätt, därför valde jag att göra en lite mer avancerad applikation där jag behövde använda använda ett ganska stort antal olika färger, både på tyget och trådarna.

Förberedelse
Jag började med att skriva ut en bild på loggan jag ville sy. Den blev ganska liten så jag använde mig av en kopieringsmaskin för att förstora bilden tills att den blev skalenlig till applikationen jag ville göra.
Innan jag började sy använde jag mig av kalkeringspapper och eftersom att bilden jag använde var skalenlig så var det ganska lätt att kalkera över de olika delarna från loggan till tyget.

Jag började arbetet på riktigt
Det första jag gjorde efter att jag hade kalkerat över bildens linjer till tyget var att klippa ut konturerna av bilden (det som skulle bli loggans form) i gult tyg. Efter att jag gjort det förberedde jag en en stor röd tygbit som jag sedan skulle sy fast loggan på -  d.v.s arbetets bakgrund, på bakgrunden sydde jag sedan fast loggans form. Den delen av arbetet som följde var nu att klippa ut fyra tygbitar med samma form men alla i olika färg (röd, grön, gul gul och blå) som jag sedan sydde fast på loggans form. Sedan klippte jag ut fyra djur (ett lejon, en örn, en grävling, och en orm) som jag sedan skulle sy på på de olikfärgade rutorna, för att få djuren att ligga rätt medan jag sydde på dem använde jag vliesofix som fungerade som ett klister. När djuren var påsydda skulle jag bara måla till lite detaljer med tygpenna som var för svåra för att sy.
För att kunna hänga upp det hela använde jag mig av en rundstav i trä, jag borrade ett hål i vardera ände av rundstaven, efter det klippte jag ut en bit makramegarn ungefär en en halv rundstav längre än rundstaven själv. Makramegarnet trädde jag in i de två hålen på rundstaven och sedan knöt jag fast dem och vips så kan man hänga upp arbetet också. För att släta ut arbetet en gnutta strök jag det med strykjärnet.

Material
Materialet jag använde var till större delen vanligt bomulstyg, för att jag tycker att det är lättast att jobba med när man ska sy applikationer, och för att det fungerar bra att rita med tygpenna på. Jag använde mig även av en massa tråd i olika färger - eftersom att det är svårt att göra en applikation utan att använda tråd. Vliesofix kom väl till användning när jag skulle sy på tygbitarna och tygpenna använde jag för att skapa detaljrikedom.
Förutom allt detta textilmaterial använde jag även en rundstav och lite makramegarn till upphängningsanordningen.


Resultatet!

Resultatet av arbetet blev jag väldigt nöjd med, även om jag tyckte att det såg lite konstigt ut i mitten av det. under arbetets gång har jag lärt mig att många färger ovanpå varandra tillslut blir väldigt bra.



torsdag 28 maj 2015

New in a class

To be new in a class isn't always vary easy. I've been new in a class myself and for me it wasn't very hard because i already knew a few of the people in the class. But everything wasn’t all easy.
Some of the people in the class were not vary good to me.
In my last school i liked my teachers, but than in this new school they were afoul.
Well they were not evil, but i didn’t learned so much either.
A few years later everything get better, the class broke upp and was mixed whit another class, so now everyone were new in this class.

Tänk efter 6:2 - ekvationer

T1. För att kontrollera att om x=6 är lösningen till ekvationen 8+x=13 kan man helt enkelt räkna ut ekvationen:

8+x=13
8+x-8=13-8
x-5

x är alltså inte 6 utan 5.

T2.
För att räkna ut en ekvation tänket jag att man måste ränsa bort siffrorna från x:ets sida så att man bara får x:et kvar på den ena sidan, men för att detta ska stämma måste man dra bort lika mycket på båda sidor så att man får x:ets värde på andra sidan likhetstecknet. 

Så om ekvationen till exempel skulle vara x+7=21 så skulle man börja ”rensa” genom att ta bort +7 genom att ta -7 men då måste man även göra detta på andra sidan x+7-7=21-7, när man väl har gjort detta har man bara ett led kvar att göra d.v.s svaret: x=14.

Här är några fler exempel:

a. x+7=21
x+7-7=21-7
x=14

b. x-8=20
x-8+8=20+8
x=28

c. 6x=18
6x/6=18/6
x=3

d. x/3=10
x/3·3=10·3
x=30

T3
a. 2x+3=15
2x+3-3=15-3
2x=12
12/2=6
x=6

b. x/4-2=3
x/4·4-2=3·4
x-2+2=12+2
x=14

T4.
3n+2 är en formel som visar hur många kulor det finns i en figur av kulor.
n är alltså antalet röda kulor.

a. Arvid har 20 röda kulor i sitt mönster. Hur många kulor har han sammanlagt?
För att ta reda på hur många kulor som finns sammanlagt om det finns 20 kulor i mönstret kan man på enklast möjliga sett rita upp mönstret med 20 röda kulor. Här kommer formeln väl till pass:

n+2

n:et man ut mot 20, eftersom att det är antalet röda kulor.

3·20+2=62

b.
Ebba har sammanlagt 47 kulor i sitt mönster och påstår att det finns 15 röda kulor i hennes mönster. Visa om Ebba har rätt.

För att visa om Ebba har rätt använder man formeln på samma sätt som ovan, men byter ut n:et mot 15.

3·15+2=47

Eftersom att svaret blev samma som antalet kulor i Ebbas mönster när vi bitte ut n mot 15 så vet vi att hennes påstående är sant.

c.
Leo har sammanlagt 101 kulor. Hur många röda kulor finns i hans mönster?

I den här uppgiften vet man redan vad på formeln är men inte vad n:et är så då använder man formeln som en vanlig ekvation.

3·n+2=101
3·n+2-2=101-2
3·n=99
3·n/3=99/3
n=33


Leo har alltså 33 kulor.

Ekosystem - labbrapport

Labbrapport glasburk

Uppgift:
Att skapa ett litet ekosystem inuti en glasburk och se vad som händer efter några veckor

Hypotes:
Jag tror att växterna kommer att klara sig lite längre än djuren beroende på att de inte är fullt så beroende av luft som djuren är. Men om djuren dör så kommer även växterna att dö. Jag tror att det lilla ekosystemet kommer att klara sig i några veckor.

För att burkens växter ska kunna leva behövs det djur som andas ut koldioxid eftersom att det är det som växterna andas, det kommer även att behöva näring som växterna i vanliga fall plockar upp i form av mineraler ur jorden.

För att burkens djur ska kunna leva behövs växter som andas ut syre, det behövs även näringsämnen som djuren behöver, precis som människor måste de ju äta, djuren kommer förmodligen att använda växterna som mat, om det inte är köttätande växter.


Förmodligen så kommer någonting i burken att ta slut efter ett tag, och när en av sakerna i burken väl tar slut så kommer det inte att dröja länge innan ekosystemet slutar att fungera.
Om t.ex mineralerna i burken som växterna behöver skulle ta slut så skulle växterna dö vilket skulle innebära att även djuren dog i brist på syre.

Innehållet i burken kommer förmodligen minska i vikt beroende på att ekosystemet dör.

Material:
Till ekosystemet använde vi en glasburk med lufttätt lock, lite jord, två växter, två gråsuggor, tre maskar, en snäcka och en snigel.

Syfte:
Att få reda på om det går att skapa ett ekosystem som är helt avskuret från omvärlden, och att undersöka hur bra växter och djur överlever.


Utförande:
Vi gick ut och letade växter - vi fick leta under jorden och löven för att hitta maskar och insekter - vi grävde även upp jord som vi sedan la i burkens botten. Efter det planterade om växterna inuti burken och sedan grävde vi ner maskarna i jorden. Till sist hällde vi i lite vatten från kranen.

Resultat:
Efter nästan en månad lever tillsynes bara växterna, men efter ett tag hittar vi även ett djur inte fler, en liten gråsugga kryper omkring i jorden. Båda växterna lever men har blivit lie bruna på bladen. Vi hittar ett tomt snäckskal. 




Resterna efter ekosystemet.

onsdag 13 maj 2015

Civil olydnad

1. Greenpeace bordade fartyget för att de inte tyckte att de misstänkte att oljeletandet skulle leda till oljeutsläpp i havet, de bordade fartyget för att stoppa detta.

2. En aktivist är någon som driver en politisk fråga på något speciellt sätt tillexempel genom att knacka på dörrar, sätta upp affischer.

3. Aktivister har några gånger ockuperat hus som ska rivas, hunger strejkat eller gömt flyktingar som ska utvisas.

4.
1) Som nummer 1 har jag satt hindra vapentransport till krigförande land, detta för att krig är korkat och enligt mig spär man bara på det genom att förse de krigande länderna med vapen.
2) Nummer två blir att gömma papperslösa flyktingar eftersom att det handlar om mycket mer än rätt och fel, papperslösa flyktingar är faktiskt också människor.
3) Sabotera ett fartyg som jagar val, jag valde mellan den och släppa ut djur från labb. Anledningen till att jag valde den var för att valjakt är fel och för att valen är utrotningshotad, och eftersom att varje djur har en betydelse för jorden så skulle det nog inte vara så bra att utrota valen.
4) Blockera radioaktiv transport från ett svenskt kärnkraftverk

5) Släppa ut djur från labb.

tisdag 12 maj 2015

Lag och Rätt

1. Anledningen till att vi har lagar och regler samhället inte skulle fungera utan dem, ut an lagarna om inte lagarna hade funnits så hade vem som helst kunna göra vad som helst t.ex mörda någonting utan någonting hände. Anledningen till att lagarna är nedskrivna är för att folk ska kunna veta vilka lagar de ska följa, så om någon har begått ett brått så kan man inte försvara sig med att man inte visste att lagen fanns.

2. Förslag från Riksdag till regering eller från regering till Riksdag. Om det har kommit ett förslag om den ny lag eller en lagändring så meddelar talmannen detta och ett utskott förbereds för att granska förslaget. Efter allt detta röstar man i Riksdagen, om en majoritet av rösterna är för förslaget så blir det in lag.

3. Att en person bryter mot lagen kan bero på mycket, t.ex att man kan ärva vissa gener som gör att man har dålig självkontroll med mera, men detta är ju ingenting som tvunget gör en person till en brottsling. Miljön man växer upp i kan förmodligen påverka en ännu mer än ens gener t.ex att föräldrarna missbrukar eller att det finns mycket kriminalitet inom kompisgrupperna. Anledningen till att uppväxtmiljön spelar så stor roll är att om man inte får en bra uppväxt och uppfostran så kanske man känner att man inte riktigt passar in i samhället, istället blir det enda stället där man passar in kriminaliteten. En anledningen till att man kan bli kriminell kan vara att man missbrukar, de allra flesta som missbrukar blir tvingas bli kriminella för att fortsätta missbruka.
Men sedan kan det ju finnas mycket fler anledningar till att folk begår brott.

4. Först och främst blir brottet känt av polisen, det kanske blir anmält av någon. När polisen eller åklagaren får reda på att ett brott har begåtts gör de en förundersökning, utreder brottet letar efter bevis för att använda i domstolen och för att få reda på vem det var som begick brottet. Personer som vet någonting om brottet blir förhörda. En person blir misstänkt för att ha begått brottet. Åklagaren försöker att åklaga den misstänkte, sedan kan fallet gå till domstol eller så kan personen slippa. Domstolen dömmer och den skyldige friges eller straffas.

5. A) Anledningen till att huvudförhandlingen/rättegången är offentlig är av några olika anledningar:
Att folk har rätt att veta vad som händer i samhället, att någon ska bevittna rättegången.
B) Alla rättegångar är dock inte offentliga, de rättegångar som inte är offentliga är de som är mot sexualbrott, den som blivit utsatt för sexuella övergrepp vill förmodligen inte att rättegången ska vara inför publik. De andra fallen som inte är offentliga är skilsmässa eftersom att det är privat, och fall om vårdnad t.ex vem som ska få vårdnad om barnen/barnet vid en skilsmässa.

6. Om någon av parterna inte är nöjda med domen, t.ex om de tycker att den åtalade kommer för lindrigt undan. kan de överklaga den, för att en dom ska överklagas måste bara en av parterna överklaga den. vilket innebär att fallet går vidare till en hovrätt för att fälla en ny dom, om den nya domen överklagas i hovrätten så söker den som överklagar domen prövningstillstånd, vilket de får av den högsta domstolen. Om de får tillstånd att överklaga domen till högsta domstolen 

7. Ett tvistemål är ett mål som inte är mot ett brott. Om två personer är oense t.ex vid skilsmässa, om de som ska skilja sig inte kan koma överens om hur vårdnaden om barn ska gå till så kan det tas upp i tingsrätten. Ett tvistemål kan även gälla arv d.v.s om en människa dör eller blir gammal så kan hen testamentera sina pengar och ägodelar till sina barn eller någon, en arvstvist är när t.ex den dödes barn inte kan komma överens om hur pengarna med mera ska fördelas.

8. När ungdomar under 15 år begår ett brått så blir de inte bestraffade på samma sätt som de som är över 15, de kan där emot få ett lite mindre straff som att hamna på ungdoms anstalt och få böter. Man kan även bli satt på ett fosterhem, det beror på om föräldrarna missbrukar eller liknande. Från 15 år och uppåt är man straffmyndig men från 15 till 18 får man oftast straffrabat, t.ex istället för att hamna i fängelse kan man bli dömd till sluten ungdomsvård som är ungefär som fängelse men för lite yngre människor som (16 - 18). Som ungdom kan man även bli dömd till samhällstjänst i si och så många timmar. Man kan även som ungdom bli fri men få en prick i polisregistret.

10. Om man blivit utsatt för ett brott kan man få hjälp på olika sätt, man kan få skyddad identitet, vilket innebär att alla uppgifter på internet och allt annat tas bort och att man även kan få ett nytt namn. Om man har skyddad identitet kan man även få skyddat boende vilket innebär att man får flytta någon annan stans, bort från där man bor. All denna skyddade identitet går egentligen ut på att ingen ska kunna leta reda på en, om man skulle vara mordhotad eller vittnat i någon rättegång.

11. Polisens uppgift ska i huvudsak vara att se till att minska brottsligheten och att se till att människor känner sig trygga (vilket de inte alltid gör).
Anledningen till att vi har polisen ska väll vara att det ska finnas någonting som avskräcker folk från att göra brott, genom att stoppa den brottslighet som trots allt begås. Men polisen förebygger inte bara brott på det sättet, polisen jobbar även i samarbete med kommuner och genom kommunerna arbetar de även i samarbete med skolan.
En annan av polisens uppgifter är att se till att den åtalade, om dömd, får sitt straff, (detta är delvis även åklagarens jobb).

12. I fängelset kan den dömde få olika typer av hjälp för att sluta vara kriminella. Till exempel om ma har ett alkohol- eller drogberoende kan man få hjälp med att ”bli av med det”, eftersom att det oftast är det enda sättet att sluta vara kriminell. Om man tidigare varit kriminell på grund av droger eller alkohol så är det ju ganska självklart att, om man inte slutat vara beroende, definitivt kommer att fortsätta vara kriminell efter att man kommit ut ur fängelset.

13. Jag, personligen, är mot dödstraff, anledningen till att man inte ska ha dödsträff är att det inte passar in i vårt samhälle. Inget civiliserat samhälle borde kunna ha dödstraff, det är omänskligt och kallblodigt, inte ens aporna, våra förfäder har någonting som ens liknar dödstraff och vi är ändå ganska mycket mer utvecklade än dem.
Jag kan konstigt nog förstå de som tycker att vi borde ha dödstraff på så sätt att det skulle vara väldigt avskräckande med dödsstraff, jag håller absolut inte med dem. Om man man skulle döda folk för kriminalitet skulle de inte hinna tänka över sina brott och det skulle bara leda till skräck bland folket.
Men vad ska man då ha istället för dödstraff, tortyr?, självklart är jag inte för tortyr, det är värre än dödsstraff, man ska istället ge dem som skulle ha dödstraffats livstids fängelse.

14.
a) Rättsstat är ett land där man inte kan bli bestraffad för brott som inte finns och där lagen är lika för alla
b) Åklagare är den som leder en brottsutredning.
c) Påföljd är det som händer efter att den dom har fälts t.ex fängelse eller böter.
d) Försvars advokat är en advokat som har tilldelats jobbet att försvara den åklagade.
e) Polisen har rätt att gripa den misstänkte, den misstänkte grips ibland före rättegång.
f) Domaren är ordförande vid en ättegång och har en juridisk examen.
g) Nämndemännen är de som hjälper domaren, nämndemännen utses av kommunfullmäktige.
h) Att anhålla någon är att det som händer före att den misstänkte eventuellt grips.
i) Åtalad blir den personen som misstänks för ett brått.
j) Om man vittnar i domstolen så svär man en ed på att man inte ska ljuga, om man ljuger i domstolen kallas det för mened och kan ge upptill fyra års fängelse.
k) Mened är när man ljuger i domstolen (se ed)
l) Efter att man har varit anhållen i 3 dagar bestäms det om man ska släppas fri eller bli häktad, häktad innebär att man blir inlåst i högst 14 dagar.
m) Skyddstillsyn är en påföljd där men inte sitter i fängelse utan är fri, under vissa omständigheter förstås. Ett exempel kan vara att man  får en elektronisk fotboja eller husarest.
n) Villkorlig dom är när man hamnar i straffregistret, man är fri på de villkor att man  inte gör någonting kriminellt, vilket straffas hårdare om man skulle ha en villkorlig dom på sig.
o) Rättspsykiatrisk vård är att man istället för fängelse får mental vård (som påminner lite om fängelse).
p) Civil olydnad är när man på ett fredligt sett bryter mot lagar man tycker är fel.

q) Huvudförhandlingen är den förhandling i domstolen som avgjöt om den misstänkte/åtalade är skyldig eller inte.

onsdag 29 april 2015

Olles och Klaras ekosystem

Burken innehåller: lite jord, två växter, två gråsuggor, tre maskar, en snäcka och en snigel.

29/4 Vi har nu gjort en burk nu återstår att se vad som händer med ekosystemet, burken väger nu 631g.

vi har nu vägt burken ännu en gång efter två veckor, burken har nu minskat i vikt med 120g och väger nu 503g.
Eftersom att burken har stått i i ett fönster så har det bildats vattenånga i burken som sedan har satt sig på glaset.
växternas blad har blivit lite brunaktiga i spetsarna.

















Fortsättning följer...

torsdag 16 april 2015

EKOSYSTEM

Jag ska beskriva ett ekosystem som är ett område kring en sjö, där det inte finns något vatten fins det istället en barrskog.
Växterna i skogen är förstås en massa träd - granar, tallar och några få björkar. Men det finns även djur, det finns mycket fåglar eftersom att de skyddar sig mot ickeflygande rovdjur genom att bygga sina bon högt upp i träden, de livnär sig på växter eller mindre fåglar beroende på vilken art de tillhör. Det finns även älgar som äter växter.
Men nu till själva näringskedjan. De olika djuren äter antingen växter eller så äter de varandra, Växterna kan i sin tur tillverka egen näring alltså behöver de inte äta djur. Svamparna i sin tur hade inte kunnat leva utan träden, anledningen är att de inte kan skapa sin egen näring, så de tar från träden istället. Träden mår inte alltid dåligt av detta eftersom att de i utbyte får viktiga saker från svamparna, de lever alltså i symbios.
En enkel version av näringskedjan kan se ut som på bilden nedan. 

Näringskedjan har egentligen inget slut och början men för att göra det hela lite. lättare så börjar vi med blåbäret.
1. Blåbäret äts av flugan.
2. Flugan äts i sin tur av tranan, den lilla fisken eller den stora fisken.
3. Den lilla fisken äts av den större fisken som i sin tur äts av tranan.
4.Tranan äts av räven.
5. Räven äts inte av någon speciell utan dör en naturlig död.
6. När räven har dött äts den upp av maskar och flugor.
7. Masken bryter ner rävaset till näringsrik jord.
8. Barrträdet och blåbärsbusken använder näringen för att växa, för att sedan bli ätna av djur och börja om hela näringskedjan från början.
9. Granen lever i symbios med svampen vilket betyder att de ger varandra saker som var och en av dem behöver, svampen kan inte tillverka egen näring och inte heller äta djur eller växter, så den tar lite av trädets näring istället.
10. Svampen äts av masken och omvandlas till näring som trädet behöver.

Allt som allt kan man säga att allting börjar hos växterna, men var får de sin energi ifrån?
Växterna får energi från solen, vattnet och mineraler från jorden.

Växten är beroende av solenergi, och det är ganska fantastiskt att en växt har förmågan att plocka upp energi från en stjärna som ligger ungefär 149 600 000 km från jorden.

måndag 13 april 2015

Labb 2 - studera små urdjur

Uppgift:
Att studera små urdjur genom mikroskop.

Hypotes:
Jag tror att vi kommer att se små djur när vi kollar genom mikroskopet, men att det kommer bli svårt att hitta dem.

Material:
Mikroskop, vatten med växtdelar i som har legat i flera veckor, plastpipett, objektglas och teckglas.

Syfte:
Att få titta på urdjur och se hur de ser ut.

Utförande:
Vi började med att suga upp vatten i pipetten och droppa ner en droppe på objektglaset. Vattnet vi använde hade legat tillsammans med lite växtdelar, i vattnet hade det börjat växa fram små urdjur. När vi tittade i mikroskopet såg vi ingenting som ens liknade urdjur men efter att vi hade letat en liten stund såg vi tillslut en liten omkringåkande grej som var någorlunda lik bilden på ett toffeldjur.

Slutsats:

Om växtdelar ligger länge i vatten börjar det uppstå liv, i alla fall här på jorden, det var förmodligen så allt liv på jorden från början uppkom.

Labb - Titta på celler


Uppgift:
Vi ska kolla på celler genom mikroskop. Några av cellerna vi ska kolla på kommer från en rödlök och några från min egen mun.

Hypotes:
Jag tror att vi kommer att kunna se att huden består av celler.

Material:
Celler från rödlök och från min mun, ett mikroskåp, metylblå färg, objektglas och teckglas.

Syfte:
Att ta reda på hur växtceller och djurceller ser ut.

Utförande:
Vi lägger en extremt tunn skiva rödlök på objektglaset och lägger sedan på teckglaset ovanpå, sedan placerar vi glaset med lökskivan på i mikroskåpet, sedan
kollar jag genom mikroskåpet för att se efter hur cellerna ser ut, de var avlånga, lite lätt fyrkantiga och lila grejer som satt tätt sammanpressade.
Sedan testade vi med cellerna från min mun, vi förberedde dem på samma sett, bortsett från att vi häller lite metylblå färg på cellerna för att man ska se dom lättare. Dehär cellerna ser lite annorlunda ut på så sett  att de inte är fyrkantiga

Resultat:

Vi lyckades hitta både djurceller och växtceller och även ta en bild på dem mad hjälp av en kamera som var kopplad till mikroskåpet.

torsdag 9 april 2015

The english mount

The decorating game

I played the decorating game and i found some words i never heard before: 
1. Fishbowl - fiskskål
2. Stripped - randig
3. Bunk bed - våningssäng
4. Checked - rutig
5. Curtains - gardiner

The ghost on the hill

I read The ghost on the hill and my words is: breeze - bris/vind, blasting - sprängning/blästring, narrow - smal/trång, descended - härstammar, significantly - märkbart.

Two people go for a drive in an old car and the car’s engine stop and they meet some kind of shadows, maybe ghosts, but the two persons escape from them.

Little Britain

I watched a video from Little Britain, and it was vary fun. The video was about a group called "The fat fighters" and it's a group for people ho want to lose weight. But the group have a vary bad leader ho always say the members in the group are "FAT!". I founded only one word.

Cravings - att vara sugen

Blood on snow

I read the book blood on snow. The book is about a young boy, when he one day on visit an old castle with he's class and than he got voice inside he's head and the voice go's like "Ah ah!, help me help me!" and the boy go's like "Ah ah!, what's happening!"

The stairs to the moon
The year was 3002 and i lived in a small town called Lund. My name is Olmsgood Nihlgård and i lived in the edge of Lund, a little bit from my house was there a big project called the Escalator, i wasn't sure it was something special but i had heard on the intergalactic news it was some kind of escalator that
would go all the way up to the moon.
I lived in a funny looking house my grandpa, Olle Nihlgård, had build ones upon a time.
In the house beside lived Jonas Hanson, he was my best friend and we use to do everything together.
Jonas lived in a big laboratory which he's mother owned, inside the laboratory Jonas parents worked with experimenting new potatoes, It was Jonas grandpa Johan Hanson ho build it because he'e big interests for potatoes.

One night me and Jonas was out for a walk in the industry area wen we suddenly sow the enormous escalator, non of us could see the end of the mega huge machine. Supposed it was going all the way to the moon, as they said on the news.

Later the same night i sat in my room and watched the news when i heard a noise outside my window. I went out in the darkness and met Jonas he told me he had stolen a new, exploding potato from the lab.
–There's something strange with the Escalator, we have to go watch it!, he said with scare in he's voice.

To be continued...

Words: Escalator - rulltrappa, darkness - mörker, suppose - förmoda.

fredag 27 mars 2015

Den svävande damen, frågor

1) Varför är Agnes vid flera tillfällen i pjäsen arg på trollkarlen, dr Glota?
För att hon vet att han vet vem som är hennes föräldrar, men vägrar berätta.
2) Varför är den äldre damen, Madame Kirik Cam, arg på honom?
För att han lämnade bort Agnes till barnhemmet.
3) Varför är Madame Kirik Cam arg på Clownen Lava?
För att hon inte villa ha ett barn, eftersom att hon visste att hon inte skulle klara av att ta hand om det.
4) Vad gör Madame Kirik Cam​ när hon är upprörd och arg?
Hon kastar knivar på på folk som hon är arg på.
5) Är det viktigt att växa upp hos sina biologiska föräldrar? Förklara!
Det beror på, man kanske undrar vem som är ens biologiska föräldrar. Oavsett om föräldrarna är vid liv eller inte så borde barnet illa fall ha rätt att få veta vem som är ens biologiska föräldrar. Vem man är påverkas ju inte av ens föräldrar, men hur man är påverkas mer än ens föräldrar.
6)    Man brukar prata om att både arv och miljö påverkar hur man är och reagerar på olika händelser i livet. Diskutera begreppen och fundera över: Hur har dessa begrepp påverkat  t ex Agnes och Madame Kirik Cam? Hur det har påverkat dig själv?
Agnes i pjäsen här några arv från sin mamma t.ex hon är väldigt envis och hon är väldigt temperamentsfull, hon är inte heller särskilt blyg. Agnes trivs på cirkusen och ser det som sitt hem. 

torsdag 26 mars 2015

Olles Tagebuch


1.
Am Montag trainiere ich Parkour, am Mittwoch ich zeichne und am Freitag ich werde nach Glommen fahren. In Glommen habe ich eine Gitarre, nächste Woche ich lerne spiel Gitarre.
Diese Woche und nächste Woche ich bin im Schule Täglich, Wochen nach dem habe ich Schulferien.

2.

Diese Woche ich lerne Gitarre spielen. Mein Gitarre ist nicht in Einklang und niemand kann sie in Einklang bringen. Am Wochenende es ist Schulferien und dann werde ich Badminton spielen. Am Mittwoch ich werde nach Örkelljunga fahren und dort verde ich Ostern feiern.