Neptunium (Np)
Neptunium är ett instabilt radioaktivt grundämne som upptäcktes under 1940-talet av Edwin McMillan och Phillip Abelson. Neptunium har den kemiska beteckningen Np och har nummer 93 i det periodiska systemet och tillhor Aktiniderna. Det har en kokpunkt på 3902°C och smälter vid 640°C. Neptunium fick sitt namn efter planeten Neptunus och är den första syntetiskt framställda transuranen. Att det har ett atomnummer högre än uran.
Neptunium existerar inte naturligt på jorden men bildas i kärnreaktorer, däremot tror man att ämnet kan finnas i vissa unga stjärnor. I varje ton använt reaktor bränsle finns det 0,5 kg.. Ämnet har inget eget användningsområde utan men är en viktig mellan produkt vid syntesen av plutonium. Oftast stannar det kvar plutonium i det högaktiva avfallet när man arbetar upp det använda reaktorbränslet där kombinationen av ämnets kemiska och radioaktiva egenskaper gör att det blir ett väldigt besvärligt ämne att hantera.
Jo, det finns visst naturligt i naturen. (C. R. Hammond (2004). The Elements, in Handbook of Chemistry and Physics (81st ed.). CRC press. ISBN 0-8493-0485-7.)
SvaraRadera