1. Tänk dig att någon du känner har blivit utsatt för en kränkning på internet. Argumentera för och emot risken att ett inlägg som du skriver för att försvara din vän också skulle kunna fungera som en björntjänst.
Det finns ju förstås alltid risker för att bli kränkt om man skriver någonting på internett men kanske särskilt mycket om man skriver ett motargument mot någon. Problemet med att argumentera för någonting på internett är att desto svårare det är att säga emot argumentet, desto större risk löper man för att bli kränkt. På så sett skulle kompisen också löpa risken att bli kränkt på internat på grund av din egen kommentar.
2. Vad är det för skillnad mellan att ha ansvar, ta ansvar och få ansvar?
Den största skillnaden är mellan att ”ha ansvar” och att ”få- och ta ansvar” I alla fall, att ha ansvar är någonting som man inte riktigt kan dra sig ur eftersom att man har ett ansvar att t.ex hålla ett löfte.
Att ta ansvar däremot kan vara att man t.ex tar ansvar för att plocka ur diskmaskinen, vilket jag skulle säga man gör p.g.a sinnelagsetik. Det är alltså någonting man tar på sig.
Att få ansvar är lite likt att ta ansvar, enda skillnaden är att ”få ansvar” är mer som ett uppdrag man har fått av någon.
3. Ge några exempel på hur sambandet mellan frihet och ansvar har tolkats av olika filosofer och i olika religioner.
T.ex sa den franske filosofen Jean-Paul Sartre menade att människan är dömd att vara fri och dömd till egna val, detta är enligt mig en ganska trevlig människosyn. Å andra sidan tycker jag inte att det är någon vidare positiv syn på livet. Jag menar, hur kan man vara dömd till någonting positivt?4. De flesta betraktar numera drogberoende och alkoholism som en sjukdom. Trots det menar organisationen AA att det endast är alkoholistens eget ansvar som kan rädda denne. Resonera om organisationens syn på ansvar.
Organisationens syn på ansvar kan ju vara bra för vissa och inte lika bra för andra. T.ex kan det leda till att alkoholisten lätt ger upp sitt försök att bli av med sitt beroende. Sammtidigt så är det ju sant att det bara är man själv som kan ta ansvar för sina egna handlingar, så länge man inte har ärvt anlag för att lättare bli beroende av alkohol. AA menar att det bara är alkoholisten själv som kan ta ansvar för sitt drickande. Det är ju såklart bra att man ser individens egna styrka. Men å andra sidan kanske det behövs mer hjälp än så för att göra sig av med alkoholberoendet.
Det är förstås allas ansvar att inte skada miljön. Men den som kan påverka detta mest, när det talas om produkter (T.ex livsmedel med mera) är det konsumenterna som kan påverka mest. Eftersom att det är konsumenterna som kan påverka mest är det ju ganska självklart att det är konsumenterna som måste ändra sina inköp. Detta ändrar förstås hela efterfrågan på miljömärkta produkter, vilket gör att det blir en bättre investering med miljövänliga produkter.
Skillnaden mellan ”vanlig” mobbing och nätmobbning är ju för det första att nätmobbning sker på en digital plattform istället för en fysisk plats t.ex en skolgård. Det finns förstås fler skillnader som gör nätmobbning till en sådan plåga för den utsatte. Man kan vara anonym på internett, det gör att man lättare kan mobba någon än i verkliga livet. Det är även fler som ”ser på”. D.v.s likar eller bara läser kommentarerna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar