Idrott hör på många sätt ihop med stolthet
I Sverige förknippas nationalsången, flaggan och andra svenska symboler ofta med nationalism – i alla fall i de flesta sammanhang. Men när det kommer till idrott, och de som stödjer olika lag eller föreningar inom idrotten, är nationalism plötsligt lite mer okej. Men vad är egentligen anledning till att nationalism och idrott ligger så nära varandra?
Man tävlar ofta för sitt land eller geografiska område
Inom idrottsvärlden är det inte ovanligt att man i olika evenemang och tävlingar tävlar för sitt land eller ett visst geografiskt område. När det handlar om olika lag, eller idrottsklubbar så handlar mycket om reklam. Mycket handlar om att ha en symbol för sitt lag, eftersom att en symbol gör det lättare att komma ihåg laget och ökar på så sätt supporten för laget. Men vad har då dessa symboler och loggor med nationalism att göra? Även ett landslag tjänar på att göra reklam för sig för att kunna göra sig ihågkomna – och vad är den bästa symbolen för att visa vilket land man tävlar för, om inte landets redan existerande symboler, såsom färger, och flaggor och inte minst nationalsånger. Mycket handlar med andra ord om reklam som övergår i nationalism.
Ingen kan ju dock säga att man är nationalist bara för att man sjunger nationalsången, men saken är den att man ofta använder nationalsånger i nationalistiska sammanhang, det gör man även med flaggor och andra symboler. Och om man då använder samma symboler i nationalistiska sammanhang som man använder i sportsammanhang blir det ju lätt att man förknippar idrott med nationalism.
I Sverige
Om man kollar på diktaturer runt om i världen så kan man se kopplingar mellan idrott och nationalism. Detta beror antagligen återigen på att idrott och stolthet hänger så nära ihop. Diktaturer (och många andra länder) vill visan sin stolthet genom att visa upp sina duktiga idrottare. Men hur ser det egentligen ut i Sverige? I Sverige förknippas ofta symboler såsom nationalsången och flaggam med nationalism. Eftersom att man använder symboler såsom flaggan och nationalsången i samband med sport skapas en bro mellan de nationalism och idrott. Å andra sidan tror jag inte att den största anledningen till att idrott och nationalism hänger samman i Sverige (och även på vissa andra ställen) är gemenskapen. Eftersom att människan är ett flockdjur så är det helt naturligt för de flesta av oss att vilja tillhöra någon typ av gemenskap. Man kan känna gemenskap med de som håller på samma idrottslag som en själv, och beroende på att många länder har landslag i olika sporter blir det ens lands invånare som ingår i gemenskapen, vilket i sig kanske låter bra, men det finns även nackdelar. En av de grundläggande sakerna i en gemenskap är att det finns människor som inte ingår i gemenskapen – gemenskapen bygger alltså på tanken att vi är vi och de är de, och att folk är separata grupper. Denna tanke råkar även vara grundtanken i nationalism, och då har vi ännu en sak som binder samman idrott med nationalism. Man kan alltså med andra ord säga att nationalisterna i Sverige inte använder sporten som ett verktyg (även om de säkert hade gjort det om nationalismen i Sverige var större), men sporten leder lätt in på det nationalistiska spåret.
Hitler och OS i Nazityskland
Ett väldigt bra exempel på hur en diktatur har använt idrott som ett sätt att visa upp sitt lands stolthet och till och med sin politiska ideologi är OS i Nazityskland 1936. Nazisterna ville visa upp landets stolthet och dessutom visa upp sin ideologi. Enligt den nazistiska ideologin är människor av olika hudfärg, etnicitet etc. olika mycket värda och att tyskarna stod högst upp i värde. Dessa idéer ville de bevisa genom att visa hur överlägsna deras egna, tyska idrottsmän var de andra idrottarna. Exakt var logiken i att detta OS skulle bevisa att tyskarna var överlägsna alla andra finns, är lite oklart eftersom att de tyska idrottsmännen faktiskt inte var överlägsna alla andra. Men bara det faktum att nazisterna försökte bevisa att deras ideologi stämde genom att hålla OS visar vilken stor inverkan sporten har på politiken och att idrotten enkelt kan göras till ett verktyg för politiken.
Sammanfattning
• Antagligen är stolthet den största gemensamma faktor som binder samman idrott med nationalism
• Idrotten kan lätt göras till ett verktyg för politiken
• Tävlingar i idrott kan lätt leda in på det nationalistiska spåret (även om så inte nödvändigtvis måste bli fallet)
Källkritik:
Wikipedia: Ganska pålitlig, men bör dock granskas kritiskt, eftersom att vem som helst kan skriva där. Man bör definitivt jämföra med tillexempel NE.
Nationalencyklopedin: NE är en pålitlig källa, som i väldigt få fall kan innehålla små faktafel (observera att detta är mycket sällan).
Källkritik:
Wikipedia: Ganska pålitlig, men bör dock granskas kritiskt, eftersom att vem som helst kan skriva där. Man bör definitivt jämföra med tillexempel NE.
Nationalencyklopedin: NE är en pålitlig källa, som i väldigt få fall kan innehålla små faktafel (observera att detta är mycket sällan).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar