• Berätta om något som du lärt under din ”idrottstid” på Gunnesboskolan!
Under min tid på Gunnesboskolan har jag ju förstås lärt mig mycket i ämnet idrott och hälsa, och såhär i efterhand är det lite svårt att sätta fingret på någon specifik sak. Men jag får väl ändå säga att jag i allmänhet har lärt mig om varför det är viktigt att röra på sig, och hur man gör det på bästa sätt.
• Är det någon speciell förmåga du tycker att du utvecklat?
Jag tycker att jag har utvecklat min förmåga att leda en grupp i utövandet av idrott. Vi jobbade under två perioder med att först leda en egen uppvärmning, och sedan leda en hel lektion (jag och Albin ledde en lektion för några av tvåorna).
• Vad har varit det bästa/roligaste med idrottsundervisningen?
Jag tycker nog att det roligaste var när vi fick göra filmer där vi lärde ut valfritt område inom idrott och hälsa. Jag och Klara gjorde en film om hur man tar sig över ett hinder på bästa sätt.
• Vad tycker du har saknats i idrottsundervisningen? Motivera!
Jag tycker att idrott och hälsa-ämnet på Gunnesboskolan har varit mycket bra och heltäckande, och det har enligt mig inte saknat någonting specifikt. Jag tycker självklart att det hade varit kul att utöva lite av den idrott (om det nu är en idrott?) som jag själv utövar: parkour. Men jag förstår att parkour inte riktigt är ett lämpligt arbetsområde på skolidrotten; det är helt enkelt lite för farligt.
• Finns det något som kunde gjorts annorlunda? Hur?
I ämnet idrott och hälsa i allmänhet tycker jag att det finns en väldigt viktig sak som hade kunnat göras annorlunda. Det jag tänker på är utvärderingarna. Idrott och hälsa är ett ämne som är till för att lära oss hur vi ska göra när vi idrottar och få oss att idrotta. Jag tycker att man har missuppfattat syftet med ämnet när man, för att göra ämnet mer likt ett "riktigt skolämne" lägger till en massa utvärderingar och reflektionsuppgifter i ämnet. Det gör att ämnet helt förlorar sitt syfte: att få oss att röra på oss och lära oss hur vi ska göra när vi idrottar. Man har glömt bort vad idrottsämnet egentligen handlar om. Detta kan göra att det blir svårt för de elever som faktiskt har idrottsämnet som sin fördel i betyget att uppnå ett bra idrottsbetyg.
• Tips till Ylva!
Jag tycker att du har varit en jättebra idrottslärare och jag har lite svårt att komma på vad jag ska ge för förbättringstips
• Är det något du lärt dig som du känner att du kommer att ha nytta av i framtiden?
Vilken sorts idrott jag än håller på med i framtiden så antar jag att uppvärmning och uppmjukning kommer att komma väl till pass. Det är vad jag än sysslar med viktigt att värma upp för att inte skada sig. En skada som inträffar för att jag inte har värmt upp skulle kunna göra det svårt att idrotta.
• Hur ser din idrottsframtid ut?
Jag kommer förhoppningsvis att hålla på med parkour ett tag till, och när jag slutar med det så tror jag att jag kommer att börja jogga/springa istället, eftersom att jag tycker det är trevligt. Förutom det kommer jag antagligen att fortsätta gå (vilket jag ofta gör), om det nu räknas som en idrott.
• Varför tror du att ämnet Idrott och hälsa är obligatoriskt i den svenska skolan?
Det är viktigt att lära ungdomar att det är viktigt att röra på sig och hur gör det på sig på bästa sätt. Man vill få ungdomar att fortsätta röra på sig i framtiden och på så sätt leva ett mer hälsosamt liv. Lever människor ett hälsosammare liv blir de sjuka mer sällan och kostar på så sätt samhället mindre pengar.
• Argument för obligatorisk idrottsundervisning. Motargument?
Det allra viktigaste av argumenten är det ovan: Det är viktigt att lära ungdomar att det är viktigt att röra på sig och hur gör det på sig på bästa sätt. Man vill få ungdomar att fortsätta röra på sig i framtiden och på så sätt leva ett mer hälsosamt liv. Lever människor ett hälsosammare liv blir de sjuka mer sällan och kostar på så sätt samhället mindre pengar.
Ett annat viktigt argument för att ha obligatorisk idrottsundervisning i den svenska skolan är att få ungdomar att inse att det är kul att idrotta och få dem att röra på sig; man vill väcka intresset för idrott. Dessutom är det viktigt att även barn/ungdomar vars familj inte har det tillräckligt gott ställt för att ha råd att gå med i en idrottsförening/idrottsklubb. Alla ska ha rätt till idrottande och skolidrotten är en viktig del i det.
Som ett motargument kan man säga att idrott är ett onödigt ämne som bara stjäl tid från den "riktiga" undervisningen. Detta är även anledningen till att man gärna vill lägga till mer teoretiska delar i idrottsämnet för att få det att se mer ut som ett rikligt ämne, men om idrottsämnet ändå inte fyller sitt syfte, att få ungdomar att röra på sig, vad är det då för mening med ens ha kvar ämnet?
Somliga anser att det är fel att idrotten ska avgöra en del av ens betyg, eftersom att det gör att de som har svårt för idrottsämnet inte ska lyckas uppnå sina mål och inte kunna läsa de teoretiska studier de vill fortsätta med. Dock är det inte svårt att få ett relativt bra betyg i idrott, så jag tycker inte att detta är något egentlige problem.
Jag anser argumenten för den svenska skolidrotten övervägande för att ha skolidrott.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar