torsdag 20 november 2014

 Neptunium (Np)



Neptunium är ett instabilt radioaktivt grundämne som upptäcktes under 1940-talet av Edwin McMillan och Phillip Abelson. Neptunium har den kemiska beteckningen Np och har nummer 93 i det periodiska systemet och tillhor Aktiniderna. Det har en kokpunkt på 3902°C och smälter vid 640°C. Neptunium fick sitt namn efter planeten Neptunus och är den första syntetiskt framställda transuranen. Att det har ett atomnummer högre än uran.

Neptunium existerar inte naturligt på jorden men bildas i kärnreaktorer, däremot tror man att ämnet kan finnas i vissa unga stjärnor. I varje ton använt reaktor bränsle finns det 0,5 kg.. Ämnet har inget eget användningsområde utan men är en viktig mellan produkt vid syntesen av plutonium. Oftast stannar det kvar plutonium i det högaktiva avfallet när man arbetar upp det använda reaktorbränslet där kombinationen av ämnets kemiska och radioaktiva egenskaper gör att det blir ett väldigt besvärligt ämne att hantera. 

1 kommentar:

  1. Jo, det finns visst naturligt i naturen. (C. R. Hammond (2004). The Elements, in Handbook of Chemistry and Physics (81st ed.). CRC press. ISBN 0-8493-0485-7.)

    SvaraRadera