fredag 20 november 2015

Anledningen till den industriella revolutionen.

Den industriella revolutionen  har spelat stor roll för hur samhället såg ut idag men vad var det egentligen som gjorde att den startade?

Det första som hände var egentligen att jordbruket blev effektivare. Man slog ihop alla böndernas ”tegar” till stora bitar jord vilket gjorde det lättare för bönderna. Man kom även på att man inte behövde låta jorden vila ett år lite då och då. Istället började man odla olika sorters grödor som tog och tillförde olika saker till jorden.
Godsägarna köpte upp all mark de kunde få tag på, det gjorde de eftersom att jorden gav mer grödor efter skiftet, där fanns det en möjlighet att tjäna pengar.
Detta gjorde att småbönderna gick i konkurs. Vad gjorde då alla arbetslösa bönder? Jag kommer till det.
De stora godsägarna började satsa på att föda upp får eftersom att det var en eftertraktad råvara som man kunde tjäna mycket pengar på. Det var alltså på det sättet dessa rika bönder fick råd att köpa all mark.
Under denna tid kom man på att ånga kan driva maskiner. Detta var startskottet för en rad olika uppfinningar som i sin tur var det som skapade industrierna. Eftersom att dessa ångmaskiner drevs på kol ökade kolindustrin någonting enormt.
Exempel på sådana uppfinningar är ”spinning Jenny” som gjorde många arbetslösa. Eftersom att många levde på att väva blev de flesta av dessa människor arbetslösa. ”Spinning Jenny” var en maskin som kunde väva åtta trådar samtidigt när dess icke-ångdrivan föregångare bara kunde väva en.

 Men industrierna krävde arbetare, vem var det då som arbetade i dessa stora fabriker? Nu kommer de arbetslösa bönderna in i bilden igen, de skulle förstås börja arbeta i fabrikerna. De hade urdålig lön och usla arbetstider, men det var bättre än ingenting. Anledningen till att det var så dålig lön i fabrikerna var inte att det gick dåligt för dem. Det var så att de som ägde fabrikerna tjänade stora pengar medan arbetarna levde på svältlöner. Det är helt enkelt så det fungerar, om någon ska kunna vara rik kommer det automatiskt finnas några mycket fattiga människor. Det var många människor som redan var rika som satsade mycket pengar på industrialiseringen och på så sett blev ännu rikare.

Industrin gjorde alltså allt som allt att det fanns mycket fler jobb men till sämre löner. De rika blev ännu rikare och de fattiga blev i och med det ännu fattigare. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar