torsdag 17 mars 2016

Labborationsraport - Estrar

Uppgift:
Vi ska blanda lite olika syror för att framställa olika estrar, d.v.s. konstgjorda smaktillsatser.

Material
Provrör 3, bägare, provrörsställ, ättiksyra, smörsyra, etanol, propanol, koncentrerad svavelsyra, kristallisationsskål 

Syfte:
Anledningen att denna labben genomförs är att ta reda på vilka dofter man kan framställa med ättiksyra/smörsyra och etanol/propanol.

Resultat:









Slutsats:
Min slutsats är att man kan framställa mycket starkt luktande blandningar på kemisk väg. Dessa blandningar kan sägas lukta som frukt, vilket de egentligen inte gör, vissa frukter innehåller dock dessa blandningar, men de luktar inte lika starkt då eftersom att de inte är lika utspädda. Estrarna används oftast i godis för att få fram stark doft och smak, någonting som är lite läskigt med tanke på vad man blandar för att framställa blandningarna. Anledningen till att lukterna påminner om frukt är för att de finns i frukt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar