fredag 27 januari 2017

Reflektionsuppgift idrott: säkerhet och risker

Hur kan du minska skaderisken och göra aktiviteten säkrare för dig själv?
För att göra en aktivitet så säker som möjligt är det viktigt att tänka på följande:
• Uppvärmning och uppmjukning: Det är viktigt att värma upp och mjuka upp lederna innan man sätter igång med aktiviteten. Värmer man inte upp finns det en mycket större risk för skador såsom sträckningar, detta eftersom att musklerna är stela om man inte har rört sig på länge, om man värmer upp så blir musklerna mjuka. När man värmer upp bildas även ledvätska som gör att lederna glider bättre och man blir mjukare och rörligare i kroppen, detta minskar risken för skador. För att ta ett exempel från mitt eget liv så kan jag säga att jag en gång helt glömde bort att värma upp knäna på en parkourträning. Detta ledde till att jag, när jag skulle genomföra en så kallad "wall run" (det vill säga att springa uppför en vägg), landade jag en normal landning, bortsett från att mitt ena knä helt plötsligt gjorde fruktansvärt ont, detta var för att jag inte hade värmt upp knäna ordentligt.
• Knyt skorna med mera: Det viktigt att knyta sina skor, ta av sig klockor och smycken av olika slag. Gör man inte detta finns det en risk att man skadar sig själv genom att snubbla på sina egna skosnören; eller att man skadar andra genom att råka rispa någon med sitt vassa armbandsur.
• Se till att välja rätt sorts kläder: Man bör välja kläder som man kan röra sig i, annars är risken stor att man råkar tillexempel halka på sina strumpor eller trilla omkull för att man överskattade hur snabbt man kunde springa i de där tajta jeansen.

Hur kan omgivningen, tex redskap, aktivitet, underlag mm påverka säkerhet och risker?
När man ska genomför en aktivitet är det också viktigt att omgivningen i vilken man genomför aktiviteten är säker. Man bör till exempel inte genomföra en fotbollsmatch under vattnet, i och med att spelarna då har löper mycket stor risk för drunkning. Om vi då ska ta och tänka lite mer realistiskt så kan jag väl säga att man bör förbereda omgivningen innan man börjar genomföra en aktivitet där:
• Man bör se till att det saker och ting inte kan välta eller halka omkring, eftersom att sådana skeenden ofta kan medföra skador. Om ens omgivning är en gympasal och man ska använda sig av redskap så kan det ju vara bra att se till att allting är säkrat, såsom att plintarna (som ju har jul) är låsta så att de inte rullar iväg; och att stängerna och bommarna sitter fast ordentligt och inte faller ner och gör mos av folk. Man måste helt enkelt se till att allting sitter fast och är säkert innan man kör igång med aktiviteten.
• Det kan vara bra att tänka på var man genomför aktiviteten och då ha i åtanke hur förutsättningarna för att man ska kunna genomföra aktiviteten på den tänkta platsen ser ut. Om man tillexempel vill spela fotboll utomhus, men det råkar spöregna just den dagen kan det ju vara en idé att genomföra aktiviteten i exempelvis en gympasal, om man nu har tillgång till en sådan. Annars finns finns risken att man halkar i leran på fotbollsplanen.

Hur kan du genom ditt sätt att genomföra aktiviteten påverka säkerhet och risker både för dig själv och andra?...
När man genomför en aktivitet så är det viktigt att se till att man anpassar sig till de man spelar med/mot. Om ens motstånd är en grupp med folk som är yngre eller mindre duktiga på sporten är det bra att inte ta i allt vad man kan och springa över sina med/motspelare. Man måste med andra ord anpassa sina förmågor efter motståndet.
När man exemplevis spelar fotboll och man själv är en erfaren fotbollsspelare bör man exempelvis inte glidtackla motståndarna (eller medspelarna) om de inte alls har någon erfarenhet av fotboll. Gör man det kan det med stor sannolikhet leda till att någon skadar sig. Alltså måste man både anpassa sin fysiska styrka och sin skicklighet inom aktiviteten efter motståndare/medspelare.
Man kan inte heller kräva att de som man genomför aktiveten mot/med ska vara på samma nivå som en själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar