måndag 2 mars 2015

Kristendomen, frågor

1. Jesus levde i ett land som var judiskt men styrdes av romarna vilket inte alltid uppskattades av folket.

3. Johannes döparen var en person som folk trodde var Messias men som förnekade det. Han höll predikan om att Messias snart skulle komma och uppmanade folk att döpa sig för att bli fria från sina synder.

4. Att Jesus använde liknelser i sina predikningar betyder att han plockade saker från vardagslivet och använde som liknelser i sina predikningar.

5. Det dubbla kärleksbudskapet betyder att man ska visa kärlek till både sin gud och sina medmänniskor.

6. Messias/Kristus föddes enligt de kristna för en sådär 2000 år sen och är ”guds son” Jesus.
Enligt judisk tro är Messias den ledare som ska komma och leda världen till världsfred (men som ännu inte har kommit.)
Enligt islam är Kristus bara en profet som inte spelar så stor roll.

7. 

11. Den stora skillnaden mellan judarnas och de kristnas påskfirande är helt enkelt att man firar olika saker:
Inom judendomen firar man att judarna promenerade ut ur Egypten och inom kristendomen firar man Jesus återuppståndelse.

12. När katolikerna säger den tredelade kyrka menas ”den kämpande, den lidande och den triumferande kyrkan. Den kämpande kyrkan menas att man ska kämpa för sin tro genom hela livet. Med den lidande kyrkan menas skärselden som är mellan livet och döden, där vägs ens onda och goda handlingar och det bestäms om man ska komma till himmelen eller helvetet himmelen är det positiva och helvetet är det negativa.
Den triumferande kyrkan menas att om man kommer till himmelen är det en triumf.

13. Mötet i Jerusalem är viktigt för de kristna för att på mötet fans en person som sa att det ända man behövde göra för att bli kristen var att tro och att döpa sig. Det är och var alltså mycket lätt att bli kristen, tillskillnad från att bli jude - eftersom att man behöver äta Kosher och om man är man låta omskära sig.

16. Avlatsbrev var ett slags kvitto på att man betalat pengar till kyrkan för att slippa betala sina synder på annat sätt.
Detta betydde mycket för den protestantiske kyrkan eftersom att de blev mycket rikare på grund av att pengarna som syndaren betalat gick direkt till kyrkan.

17. Den evangeliska lutherska kyrkan spreds i norra Europa. De rformerta kyrkorna tillkom i Schweiz under 1530-talet senare spreds den till t.ex Nederländerna, Frankrike och Skottland.

18. Reformationen är några förändringar som gjordes i kristendomen under 1500-talet d3en tiden kallades även för reformationstiden.

19. Kristendomen har orsakat riktigt mycket konflikter genom olika tider t.ex korståg och liknande. Detta beror förmodligen på att de kristna till skillnad från judendomen försöker få folk att hänga på sin religion, i vissa fall med hjälp av krig. Krigen startar i försök att få folk att bli kristna eftersom att de kristna i detta fallet har trott att de gör det rätta och hjälper folk att få ”rätt” religion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar