torsdag 26 mars 2015

Livets minsta Delar


Det minsta ”levande” som finns kallas celler. Allt levande har celler.
Celler kan indelas i fyra olika grupper: växtceller, djurceller, bakterier och svampceller. Cellerna delas in i grupper efter hur de är uppbyggda: 
Svampceller, bakterier och växtceller har cellväggar och är lite fyrkantiga till formen.

Djur, växt och svampceller har en cellkärna.Växtceller och vissa bakterier kan plocka upp energi från solljus.

Djurceller är nästan runda tillskillnad från resten av cellerna som är mer fyrkantiga, djurceller har en cellkärna men inga cellväggar, istället har den cellmembran som är som ett slags skydd som bestämmer vilka ämnen som ska komma in och ut ur cellen. Djurcellens cellkärna innehåller DNA.












Växtceller är inte speciellt lika djurceller, de kan dels plocka upp energi från solen eftersom att de innehåller klorofyll. Växtceller har likt bakterier och svampceller cellväggar som ger cellerna en mer 
eller mindre fyrkantig struktur.
Växtceller haren cellkärna innehållandeDNA.







Svampceller är mest lika växtceller bortsett från att de inte innehåller något klorofyll, de har cellväggar
och, likt djur och växtceller, en cellkärna med 
DNA. Bakterier har även cellmembranväggar











Bakterier har samma uppbyggnad som en svampcell ingen cellkärna, detta gör dock inte att den inte har något DNA, arvsanlagen ligger direkt inuti cellen. 










Virus är varken encelliga eller flercelliga, detta beroende på att de inte har några celler. Ett virus består bara av DNA och ett litet skal eller en kapsel för att bevara DNA:et. Virusets enda uppgift är att föröka sig, viruset kan inte föröka sig utan hjälp, utan behöver en cell för att föröka sig, såhär går det till:
Viruset sätter sig på en cell, sedan sprutar den in sitt DNA i cellen. DNA:et lurar cellen att skapa fler virus. Tillslut spricker cellen för att den är så full av virus.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar