torsdag 16 april 2015

EKOSYSTEM

Jag ska beskriva ett ekosystem som är ett område kring en sjö, där det inte finns något vatten fins det istället en barrskog.
Växterna i skogen är förstås en massa träd - granar, tallar och några få björkar. Men det finns även djur, det finns mycket fåglar eftersom att de skyddar sig mot ickeflygande rovdjur genom att bygga sina bon högt upp i träden, de livnär sig på växter eller mindre fåglar beroende på vilken art de tillhör. Det finns även älgar som äter växter.
Men nu till själva näringskedjan. De olika djuren äter antingen växter eller så äter de varandra, Växterna kan i sin tur tillverka egen näring alltså behöver de inte äta djur. Svamparna i sin tur hade inte kunnat leva utan träden, anledningen är att de inte kan skapa sin egen näring, så de tar från träden istället. Träden mår inte alltid dåligt av detta eftersom att de i utbyte får viktiga saker från svamparna, de lever alltså i symbios.
En enkel version av näringskedjan kan se ut som på bilden nedan. 

Näringskedjan har egentligen inget slut och början men för att göra det hela lite. lättare så börjar vi med blåbäret.
1. Blåbäret äts av flugan.
2. Flugan äts i sin tur av tranan, den lilla fisken eller den stora fisken.
3. Den lilla fisken äts av den större fisken som i sin tur äts av tranan.
4.Tranan äts av räven.
5. Räven äts inte av någon speciell utan dör en naturlig död.
6. När räven har dött äts den upp av maskar och flugor.
7. Masken bryter ner rävaset till näringsrik jord.
8. Barrträdet och blåbärsbusken använder näringen för att växa, för att sedan bli ätna av djur och börja om hela näringskedjan från början.
9. Granen lever i symbios med svampen vilket betyder att de ger varandra saker som var och en av dem behöver, svampen kan inte tillverka egen näring och inte heller äta djur eller växter, så den tar lite av trädets näring istället.
10. Svampen äts av masken och omvandlas till näring som trädet behöver.

Allt som allt kan man säga att allting börjar hos växterna, men var får de sin energi ifrån?
Växterna får energi från solen, vattnet och mineraler från jorden.

Växten är beroende av solenergi, och det är ganska fantastiskt att en växt har förmågan att plocka upp energi från en stjärna som ligger ungefär 149 600 000 km från jorden.

5 kommentarer: