fredag 5 februari 2016

Frågor - etik 1

3. Vad skiljer plikt- och konsekvensetik från varandra?
Skillnaden mellan plikt och konsekvensetik är att konsekvensetik bygger på tanken på vad som skulle kunna hända om om man gör fel, medan plikt etik bygger mer på vad man enligt lagar och regler och  vissa fall t.o.m normer skulle göra.

6. Använd både plikt- och konsekvensetik och resonera om vad som kan vara rätt och vad som kan vara orätt i följande fall …

a. att behålla pengar som man hittar på marken.
Att behålla pengar man hittar på marken är ju ett fall som kan skifta väldigt mycket från situation till situation. För det första beror det ju på hur mycket pengar det är. Är det en femkrona kan man ju enligt konsekvensetik behålla den, det enda fallet man inte skulle välja att behålla den är väll enligt extrem pliktetik (vilket i princip aldrig skulle inträffa). Om det nu hade varit en tusenlapp man hittade på marken. Då blir det hela plötsligt lite svårare, är det någon mening med att försöka hitt ägaren till pengen? Konsekvensetiskt sett, ja, tänk om den som tappat den kommer dit och letar efter den. Konsekvensetiskt sett, nej, är det någon mening med att lägga ner tid på att leta efter ägaren till en tusenlapp?

b. att inte tala om var man har varit någonstans för sina föräldrar.
Att inte tala om för sina föräldrar var man har varit någonstans beror ju för det första på var man faktiskt har varit. Om man talar om för sina föräldrar att man har varit någonstans där man inte får vara. Då kanske det drabbar kompisen som också var där. Då kasks det drabbar vänskapen till denna kompis. Pliktetiskt sett berättar man det för sina föräldrar.

c. att säga till en person att man inte vill träffa hen.
Att säga rakt ut till en person att man inte vill träffa hen kanske inte alltid är helt lätt. D.v.s man vill ju inte såra personen. Mycket svårt fall. Om man nu ska ätna konsekvensetiskt ska man i det första fallet inte säga någonting till personen för då kommer hen att bli sårad. I det andra fallet av konsekvensetik ska man berätta för personen att man inte vill vara med den. Annars kanske det får som konsekvens att personen fortsätter att träffa en utan att man själv egentligen vill.

7. Beskriv ett etiskt dilemma i vardagen och visa hur det kan lösas med hjälp av situationsetik. Använd ordet information i ditt svar.

Om någon har skadat sig och är i akut behov av sjukvård. Man vet att det finns ett förstahjälpen-kit bakom en dörr som är låst. Alla människor skulle nog i den situationen ha brutit sig in trots att skylten på dörren tydligt säger: ”Om dörren forceras med våld kommer brottet att anmälas!”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar