torsdag 28 maj 2015

Ekosystem - labbrapport

Labbrapport glasburk

Uppgift:
Att skapa ett litet ekosystem inuti en glasburk och se vad som händer efter några veckor

Hypotes:
Jag tror att växterna kommer att klara sig lite längre än djuren beroende på att de inte är fullt så beroende av luft som djuren är. Men om djuren dör så kommer även växterna att dö. Jag tror att det lilla ekosystemet kommer att klara sig i några veckor.

För att burkens växter ska kunna leva behövs det djur som andas ut koldioxid eftersom att det är det som växterna andas, det kommer även att behöva näring som växterna i vanliga fall plockar upp i form av mineraler ur jorden.

För att burkens djur ska kunna leva behövs växter som andas ut syre, det behövs även näringsämnen som djuren behöver, precis som människor måste de ju äta, djuren kommer förmodligen att använda växterna som mat, om det inte är köttätande växter.


Förmodligen så kommer någonting i burken att ta slut efter ett tag, och när en av sakerna i burken väl tar slut så kommer det inte att dröja länge innan ekosystemet slutar att fungera.
Om t.ex mineralerna i burken som växterna behöver skulle ta slut så skulle växterna dö vilket skulle innebära att även djuren dog i brist på syre.

Innehållet i burken kommer förmodligen minska i vikt beroende på att ekosystemet dör.

Material:
Till ekosystemet använde vi en glasburk med lufttätt lock, lite jord, två växter, två gråsuggor, tre maskar, en snäcka och en snigel.

Syfte:
Att få reda på om det går att skapa ett ekosystem som är helt avskuret från omvärlden, och att undersöka hur bra växter och djur överlever.


Utförande:
Vi gick ut och letade växter - vi fick leta under jorden och löven för att hitta maskar och insekter - vi grävde även upp jord som vi sedan la i burkens botten. Efter det planterade om växterna inuti burken och sedan grävde vi ner maskarna i jorden. Till sist hällde vi i lite vatten från kranen.

Resultat:
Efter nästan en månad lever tillsynes bara växterna, men efter ett tag hittar vi även ett djur inte fler, en liten gråsugga kryper omkring i jorden. Båda växterna lever men har blivit lie bruna på bladen. Vi hittar ett tomt snäckskal. 




Resterna efter ekosystemet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar