tisdag 12 maj 2015

Lag och Rätt

1. Anledningen till att vi har lagar och regler samhället inte skulle fungera utan dem, ut an lagarna om inte lagarna hade funnits så hade vem som helst kunna göra vad som helst t.ex mörda någonting utan någonting hände. Anledningen till att lagarna är nedskrivna är för att folk ska kunna veta vilka lagar de ska följa, så om någon har begått ett brått så kan man inte försvara sig med att man inte visste att lagen fanns.

2. Förslag från Riksdag till regering eller från regering till Riksdag. Om det har kommit ett förslag om den ny lag eller en lagändring så meddelar talmannen detta och ett utskott förbereds för att granska förslaget. Efter allt detta röstar man i Riksdagen, om en majoritet av rösterna är för förslaget så blir det in lag.

3. Att en person bryter mot lagen kan bero på mycket, t.ex att man kan ärva vissa gener som gör att man har dålig självkontroll med mera, men detta är ju ingenting som tvunget gör en person till en brottsling. Miljön man växer upp i kan förmodligen påverka en ännu mer än ens gener t.ex att föräldrarna missbrukar eller att det finns mycket kriminalitet inom kompisgrupperna. Anledningen till att uppväxtmiljön spelar så stor roll är att om man inte får en bra uppväxt och uppfostran så kanske man känner att man inte riktigt passar in i samhället, istället blir det enda stället där man passar in kriminaliteten. En anledningen till att man kan bli kriminell kan vara att man missbrukar, de allra flesta som missbrukar blir tvingas bli kriminella för att fortsätta missbruka.
Men sedan kan det ju finnas mycket fler anledningar till att folk begår brott.

4. Först och främst blir brottet känt av polisen, det kanske blir anmält av någon. När polisen eller åklagaren får reda på att ett brott har begåtts gör de en förundersökning, utreder brottet letar efter bevis för att använda i domstolen och för att få reda på vem det var som begick brottet. Personer som vet någonting om brottet blir förhörda. En person blir misstänkt för att ha begått brottet. Åklagaren försöker att åklaga den misstänkte, sedan kan fallet gå till domstol eller så kan personen slippa. Domstolen dömmer och den skyldige friges eller straffas.

5. A) Anledningen till att huvudförhandlingen/rättegången är offentlig är av några olika anledningar:
Att folk har rätt att veta vad som händer i samhället, att någon ska bevittna rättegången.
B) Alla rättegångar är dock inte offentliga, de rättegångar som inte är offentliga är de som är mot sexualbrott, den som blivit utsatt för sexuella övergrepp vill förmodligen inte att rättegången ska vara inför publik. De andra fallen som inte är offentliga är skilsmässa eftersom att det är privat, och fall om vårdnad t.ex vem som ska få vårdnad om barnen/barnet vid en skilsmässa.

6. Om någon av parterna inte är nöjda med domen, t.ex om de tycker att den åtalade kommer för lindrigt undan. kan de överklaga den, för att en dom ska överklagas måste bara en av parterna överklaga den. vilket innebär att fallet går vidare till en hovrätt för att fälla en ny dom, om den nya domen överklagas i hovrätten så söker den som överklagar domen prövningstillstånd, vilket de får av den högsta domstolen. Om de får tillstånd att överklaga domen till högsta domstolen 

7. Ett tvistemål är ett mål som inte är mot ett brott. Om två personer är oense t.ex vid skilsmässa, om de som ska skilja sig inte kan koma överens om hur vårdnaden om barn ska gå till så kan det tas upp i tingsrätten. Ett tvistemål kan även gälla arv d.v.s om en människa dör eller blir gammal så kan hen testamentera sina pengar och ägodelar till sina barn eller någon, en arvstvist är när t.ex den dödes barn inte kan komma överens om hur pengarna med mera ska fördelas.

8. När ungdomar under 15 år begår ett brått så blir de inte bestraffade på samma sätt som de som är över 15, de kan där emot få ett lite mindre straff som att hamna på ungdoms anstalt och få böter. Man kan även bli satt på ett fosterhem, det beror på om föräldrarna missbrukar eller liknande. Från 15 år och uppåt är man straffmyndig men från 15 till 18 får man oftast straffrabat, t.ex istället för att hamna i fängelse kan man bli dömd till sluten ungdomsvård som är ungefär som fängelse men för lite yngre människor som (16 - 18). Som ungdom kan man även bli dömd till samhällstjänst i si och så många timmar. Man kan även som ungdom bli fri men få en prick i polisregistret.

10. Om man blivit utsatt för ett brott kan man få hjälp på olika sätt, man kan få skyddad identitet, vilket innebär att alla uppgifter på internet och allt annat tas bort och att man även kan få ett nytt namn. Om man har skyddad identitet kan man även få skyddat boende vilket innebär att man får flytta någon annan stans, bort från där man bor. All denna skyddade identitet går egentligen ut på att ingen ska kunna leta reda på en, om man skulle vara mordhotad eller vittnat i någon rättegång.

11. Polisens uppgift ska i huvudsak vara att se till att minska brottsligheten och att se till att människor känner sig trygga (vilket de inte alltid gör).
Anledningen till att vi har polisen ska väll vara att det ska finnas någonting som avskräcker folk från att göra brott, genom att stoppa den brottslighet som trots allt begås. Men polisen förebygger inte bara brott på det sättet, polisen jobbar även i samarbete med kommuner och genom kommunerna arbetar de även i samarbete med skolan.
En annan av polisens uppgifter är att se till att den åtalade, om dömd, får sitt straff, (detta är delvis även åklagarens jobb).

12. I fängelset kan den dömde få olika typer av hjälp för att sluta vara kriminella. Till exempel om ma har ett alkohol- eller drogberoende kan man få hjälp med att ”bli av med det”, eftersom att det oftast är det enda sättet att sluta vara kriminell. Om man tidigare varit kriminell på grund av droger eller alkohol så är det ju ganska självklart att, om man inte slutat vara beroende, definitivt kommer att fortsätta vara kriminell efter att man kommit ut ur fängelset.

13. Jag, personligen, är mot dödstraff, anledningen till att man inte ska ha dödsträff är att det inte passar in i vårt samhälle. Inget civiliserat samhälle borde kunna ha dödstraff, det är omänskligt och kallblodigt, inte ens aporna, våra förfäder har någonting som ens liknar dödstraff och vi är ändå ganska mycket mer utvecklade än dem.
Jag kan konstigt nog förstå de som tycker att vi borde ha dödstraff på så sätt att det skulle vara väldigt avskräckande med dödsstraff, jag håller absolut inte med dem. Om man man skulle döda folk för kriminalitet skulle de inte hinna tänka över sina brott och det skulle bara leda till skräck bland folket.
Men vad ska man då ha istället för dödstraff, tortyr?, självklart är jag inte för tortyr, det är värre än dödsstraff, man ska istället ge dem som skulle ha dödstraffats livstids fängelse.

14.
a) Rättsstat är ett land där man inte kan bli bestraffad för brott som inte finns och där lagen är lika för alla
b) Åklagare är den som leder en brottsutredning.
c) Påföljd är det som händer efter att den dom har fälts t.ex fängelse eller böter.
d) Försvars advokat är en advokat som har tilldelats jobbet att försvara den åklagade.
e) Polisen har rätt att gripa den misstänkte, den misstänkte grips ibland före rättegång.
f) Domaren är ordförande vid en ättegång och har en juridisk examen.
g) Nämndemännen är de som hjälper domaren, nämndemännen utses av kommunfullmäktige.
h) Att anhålla någon är att det som händer före att den misstänkte eventuellt grips.
i) Åtalad blir den personen som misstänks för ett brått.
j) Om man vittnar i domstolen så svär man en ed på att man inte ska ljuga, om man ljuger i domstolen kallas det för mened och kan ge upptill fyra års fängelse.
k) Mened är när man ljuger i domstolen (se ed)
l) Efter att man har varit anhållen i 3 dagar bestäms det om man ska släppas fri eller bli häktad, häktad innebär att man blir inlåst i högst 14 dagar.
m) Skyddstillsyn är en påföljd där men inte sitter i fängelse utan är fri, under vissa omständigheter förstås. Ett exempel kan vara att man  får en elektronisk fotboja eller husarest.
n) Villkorlig dom är när man hamnar i straffregistret, man är fri på de villkor att man  inte gör någonting kriminellt, vilket straffas hårdare om man skulle ha en villkorlig dom på sig.
o) Rättspsykiatrisk vård är att man istället för fängelse får mental vård (som påminner lite om fängelse).
p) Civil olydnad är när man på ett fredligt sett bryter mot lagar man tycker är fel.

q) Huvudförhandlingen är den förhandling i domstolen som avgjöt om den misstänkte/åtalade är skyldig eller inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar