torsdag 8 september 2016

En vandring i Skogen

Viktigt information:

Aktiviteten jag har valt att planera är en vandring i skogen. Det valde jag eftersom att skogen är den trevligaste platsen man kan vandra på. Mådde fint och hyfsat gästvänligt. 
Vandringen skall enligt mina planer gå genom en västergötländsk skog. En barrskog. Vi kommer att övernatta en natt i tält, inte fler. Vi kommer att ha uppe tältet en natt för att sedan gå vidare. Detta med tanke på att vi ska hålla tempot uppe i det långa loppet, samt med tanke på allemansrätten. Allemans rätten säger att man får slå upp ett tält i skogen men, bara om man tar ner det efter en natt.
Innan man ger sig iväg på en vandring i skogen är det viktigt att man låter någon veta vart man ska. Detta är viktigt eftersom att risken finns att man går vilse. I så fall är det bra om någon vet var man är så att man kan bli hittad lättare.
För att inte behöva gå vilse är det bra att ha med sig en karta, men framförallt att ha planerat vilken väg man ska gå innan man ger sig inte av och inte komma på viken väg man ska ta efter han man går, eftersom att man då lätt kan gå vilse.
Observera att det är av yttersta vikt att ha en plan B ifall den egentliga planen.

Packning:

Klädsel:
När man vandrar i en barrskog är det viktigt att tänka på vilka kläder man tar på sig. Om man inte tänker på vad man tar på sig kan vandringen lätt bli en mycket otrevlig upplevelse.
Vattentäta kängor är att föredra, i och med att marken i skogen ofta är täckt av mossa. Eftersom att mossa fungerar som en svamp och absorberar regnvatten är marken i skogen nästan alltid blöt. Vattentäta stövlar är därför att föredra. Eftersom att det är en vandring som ska genomföras kommer man att gå ganska långt, därför är nog gummistövlar ingen bra idé. Eftersom att gummistövlar skapar mycket friktion mellan foten och skon kan skoskav lätt förekomma, dessutom andas inte gummistövlar, därför kommer de istället efter ett tag att bli blöta inifrån. Fotsvett kommer dock att förekomma vilka skor man än väljer, några extra par torra strumpor kan därför vara bra att ta med.

I och med att det just nu är höst, och med tanke på att det i Sverige ofta är någon typ av höstigt väder kan det vara bra att klä sig i många lager av kläder så att man kan reglera värmen genom att ta av sig några av lagren. Oavsett om vädret är stadigt så kan det vara bra med flera lager, eftersom att man kommer bli varm när man går och kallare när man sitter stilla, då kan det vara bra att ha en extra jacka med sig till matpausen. Fyra lager rekommenderas. Vad gäller kläderna bör man inte heller klä sig i bomullskläder, eftersom att de lätt blir blöta och inte håller värmen så bra. Man bör istället klä sig i ull- eller fleecekläder. Om du gör upp en eld är det dock viktigt att inte ha en långärmad fleecejacka på sig eftersom att fleece har extremt rätt för att fatta eld.
Mössa och vantar är definitivt att rekommendera med tanke på att vädret inte går att garantera.


Mat:
Vad bör man ta med sig för mat på vandringen? Man bör tänka på att ta med sig saker som inte är allt för tunga, d.v.s saker som innehåller mycket vatten. Ta tillexempel inte med dig en burk pickles, de väger alldeles för mycket vatten som man inte dricker. Vatten kommer vi att ha med oss i flaskor i stället. Därför är det onödig vikt att både ta med sig vatten och mat som innehåller mycket vatten. Torkad mat är att rekommendera, dock inte bara torkad mat. Det är viktigt att inte glömma bort kostcirkeln.

Vad gäller tillagningen av maten har vi två alternativ att välja på. Vi kan antingen ta med oss ett stormkök eller så kan vi göra upp en eld. Jag föreslår att vi tar med ett stormkök eftersom att det är enklare att använda och tar inte lika lång tid som det tar ifall vi ska säkra en eld. En öppen eld mitt i skogen är inte särskilt barnsäkert. Ett stormkök kommer dock att innebära extra vikt men jag skulle personligen säga att det är värt det.

Tält

Viktigt att tänka på när det gäller tält är att välja tält efter årstid. Olika tält håller värmen olika bra. Eftersom att denna vandring kommer att utföras under hösten bör man ha ett tält som håller värmen hyfsat bra. Inuti tältet kommer det dock inte att vara kyligt oavsett hur bra tält man har. Därför är det bra att ha en sovsäck som tål kyla bra och inte bara ett vanligt täcke och lakan. Om det blir riktigt kallt kan det även 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar